Connect with us

AMD: jobb processzorunk lesz, mint az Intelnek!

Laptop

AMD: jobb processzorunk lesz, mint az Intelnek!

Újabb információk a grafikus magot is tartalmazó CPU-ról, mely az ősrivális termékéhez képest fejlettebb lesz.

A héten megrendezésre kerülő International Solid State Circuits Conference-en (ISSCC) számol be az AMD Fusion processzorával kapcsolatos új fejleményeiről. A San Francisco-i eseményen kiderült, hogy a Llano kódnevű lapka jóval fejlettebb lesz, mint az Intel mostani Core i7-i5 megoldásai. 32 nanométeres SoI (silicon-on-insulator) gyártási eljárással készítik majd a chipeket, melyek tulajdonképpen olyan négymagos Phenom II-esek lesznek, amik DirectX 11 utasításkészlettel bíró GPU-t is tartalmaznak.

És hogy miért lesz ez jobb, mint a jelenleg kapható Intel CPU-k? Nos, az x86-os processzorok „szülőatyjánál” úgy döntöttek, muszáj először nekik piacra lépni integrált grafikus magot tartalmazó központi vezérlőegységekkel, ezért komoly kompromisszumot kötöttek. Az új Core család egyes tagjai ugyan tartalmaznak GPU-t, de azt tulajdonképpen csupán „egybetokozta” a vállalat a CPU-val; a két vezérlőegység nincsen egy lapkán. Anno az első kétmagos processzoroknál láthattunk hasonló kialakítást.

Ezzel szemben az Advanced Micro Devices ugyanazon a szilíciumfelületen alakítja ki a grafikus magot is, amin a központi vezérlőegység található. Ennek nyilvánvalóan számos előnye van: például a magok közötti gyorsabb kommunikációt vagy a kisebb méretű tokozást érdemes megemlíteni.

Samuel Naffziger, az AMD alelnöke elárulta, hogy a vállalat komoly fejlesztéseket eszközölt az x86-os APU erőforrásigényének csökkentésére, ezáltal a GPU-ból még több teljesítmény facsarható ki anélkül, hogy a hőtermelés jelentősen megugrana. A SoI megközelítés pedig lehetővé teszi NFET tranzisztorok alkalmazását a nagyobb és lassabb PFET tranzisztorokkal szemben. Végül az AMD létrehozott egy digitális energia-kezelő modult, ami a korábbinál sokkal precízebben képes felmérni a CPU egyes elemeinek melegedését. Ez a frekvenciaskálázásban segít, azaz pontosabban szabályozható általa az energiafelvétel-csökkentés szempontjából fontos órajel-visszavétel.

A Llano chpek első mintapéldányai még az idei év első felében megjelennek, de az OEM-ek számára csak a következő év elején debütálnak. Sabine néven kínál platformot a vállalat a noteszgépek, és Lynx néven az asztali számítógépek számára.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom