Connect with us

technokrata

10% alatt a szabad IP-címek száma

Laptop

10% alatt a szabad IP-címek száma

Még négy évre lesz elég kiosztható IPv4 cím.

Az IPv4-es címek kiosztásáért felelős amerikai Number Resource Organisation (NRO) nemrég jelentette be, hogy elérték a 90 százalékos foglaltságot. Közlésük szerint az előttünk álló négy évben nagyjából teljesen el is fog fogyni a maradék, utána pedig valamit tenni kell. Például a már évek óta elérhető, használható IPv6 címekre való globális áttérést. Az elsősorban a fejlődő országokban, különösen Kínában kedvelt új protokoll ugyanis megoldást jelent a szűkös címtartomány problémájára.

Ismeretes, hogy az IPv4 32 bites címzést használ, vagyis négy byte-on tárolja el a címeket. Ez összesen kettő a harminckettediken, azaz 4.294.967.296 darab címet biztosít; három földlakóra jut kettő. Legalábbis elméletben, mivel egyes címtartomány-részletek speciális célokra vannak lefoglalva. Amikor az első vészjósló jelek felbukkantak a 32 bites tartomány szűkösségéről, meglepően gyorsan elterjedt a VPN (virtual private network), minek köszönhetően visszaesett az új címek iránti igény exponenciális növekedése. A virtuális magánhálózatok ugyanis minden, IP-címet igénylő, de egy helyi hálózatban található eszközt képesek összefogni, „kívülről” pedig mindössze egyetlen IP-címen keresztül érhetők el.

A trükk ellenére napjainkra vészesen megközelítettük a fent említett limitet, ezért az IPv6-ra való átállás egyre sürgetőbb. Utóbbi nem csak abban különbözik a negyedik generációs Internet Protokolltól, hogy nagyobb (128 bites) címtartományt biztosít – például fejlettebb titkosítással rendelkezik -, de elsősorban emiatt alkalmazzák egyre többen. Nagyjából 3,4-szer tíz a harmincnyolcadikon IP-cím áll általa rendelkezésünkre, ez vélhetőleg jó darabig elegendő lesz.

Miért pörgött fel napjainkra az új IP-címek iránti igény ismét? Sokan nem számoltak azzal, hogy mobil eszközeink egyszer csak rohamtempó-szerűen fognak Internet-képessé válni, sőt, mi több, tulajdonosaik ki is akarják használni ezen funkcionalitásaikat. IP-címet kér a mobiltelefon, a notebook, az otthoni routerek, és még az elején vagyunk annak a forradalomnak, amikor a hűtőgépek, a fűnyírók és a gépkocsik is beazonosíthatók lesznek IP-címük alapján.

Annak tehát, aki teheti, érdemes elgondolkodnia az IPv6 használatán. Amint azt a cikk elején említettük, az NRO szerint erre döntésre nagyjából négy év áll rendelkezésre.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák