Connect with us

Hirdetés

technokrata

DirectX 11-et mindenkinek!

Laptop

DirectX 11-et mindenkinek!

Minden idők leggyorsabban elterjedő grafikus programozó-felülete lesz a DX11.

Annak ellenére, hogy a két legnagyobb, grafikus processzorokat gyártó vállalat közül az egyik (Nvidia) jelentős csúszásban van saját, DirectX 11-es termékével, az új API-ra való átállás lehet a leggyorsabb a Microsoft fejlesztette környezet történelmében. Legalábbis Dean McCarron piaci elemző szerint, aki a Mercury Research alkalmazásában készített jelentést az új grafikus programozó-felület közeljövőjét illetően.

„Az elmúlt évtized során az új DirectX változatot támogató GPU-k rendre nagyobb eladási adatokat tudtak felmutatni elődeikhez viszonyítva. Előrejelzésünk szerint a DirectX 11 képes grafikus processzorok folytatni fogják a trendet, így ez lesz a leggyorsabb technológiaváltás a szegmensben. Ennek eredményeként a DirectX 10-es GPU-k értékesítését már 2010-ben meg fogják haladni az új vezérlők.” – nyilatkozta McCarron.

Napjainkban csak az AMD tulajdonában levő Ati nyújt ilyen grafikus megoldásokat, Radeon HD 5700/5800/5900 sorozatú videokártyái révén. És habár az olcsó(bb) szegmensbe szánt 5700-asokból már több százezer kelt el, a gyorsabb vezérlők terjedését gátolja, hogy a TSMC gyártási problémákkal küszködik a 40 nanométeres csíkszélességre való átállás miatt. Ennek ellenére az Ati jövőképe rendületlenül derűs: a cég az olcsó desktop videokártyák mellett a noteszgépekbe szánt megoldásoknál is piacra dobja a DX11-es változatokat a jövő évben.

Mindeközben az Nvidia égboltján még mindig a Fermi csúszása miatt gyűlnek a felhők. Habár a zöldek GPU-ja már kész van egy ideje, a lapka órajele nem érte el a kívánt szintet, így újra kellett tervezni a chipet. Emiatt csak a jövő év elején várható a következő generáció (GF100) piacra lépése. Ez azonban – szokás szerint – a sorozat legnagyobb teljesítményű tagja lesz, tehát a mainstream piacnak tovább kell várnia a Fermire. Azt még nem tudni, hogy meddig.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés