Connect with us

DirectX 11-et mindenkinek!

Laptop

DirectX 11-et mindenkinek!

Minden idők leggyorsabban elterjedő grafikus programozó-felülete lesz a DX11.

Annak ellenére, hogy a két legnagyobb, grafikus processzorokat gyártó vállalat közül az egyik (Nvidia) jelentős csúszásban van saját, DirectX 11-es termékével, az új API-ra való átállás lehet a leggyorsabb a Microsoft fejlesztette környezet történelmében. Legalábbis Dean McCarron piaci elemző szerint, aki a Mercury Research alkalmazásában készített jelentést az új grafikus programozó-felület közeljövőjét illetően.

„Az elmúlt évtized során az új DirectX változatot támogató GPU-k rendre nagyobb eladási adatokat tudtak felmutatni elődeikhez viszonyítva. Előrejelzésünk szerint a DirectX 11 képes grafikus processzorok folytatni fogják a trendet, így ez lesz a leggyorsabb technológiaváltás a szegmensben. Ennek eredményeként a DirectX 10-es GPU-k értékesítését már 2010-ben meg fogják haladni az új vezérlők.” – nyilatkozta McCarron.

Napjainkban csak az AMD tulajdonában levő Ati nyújt ilyen grafikus megoldásokat, Radeon HD 5700/5800/5900 sorozatú videokártyái révén. És habár az olcsó(bb) szegmensbe szánt 5700-asokból már több százezer kelt el, a gyorsabb vezérlők terjedését gátolja, hogy a TSMC gyártási problémákkal küszködik a 40 nanométeres csíkszélességre való átállás miatt. Ennek ellenére az Ati jövőképe rendületlenül derűs: a cég az olcsó desktop videokártyák mellett a noteszgépekbe szánt megoldásoknál is piacra dobja a DX11-es változatokat a jövő évben.

Mindeközben az Nvidia égboltján még mindig a Fermi csúszása miatt gyűlnek a felhők. Habár a zöldek GPU-ja már kész van egy ideje, a lapka órajele nem érte el a kívánt szintet, így újra kellett tervezni a chipet. Emiatt csak a jövő év elején várható a következő generáció (GF100) piacra lépése. Ez azonban – szokás szerint – a sorozat legnagyobb teljesítményű tagja lesz, tehát a mainstream piacnak tovább kell várnia a Fermire. Azt még nem tudni, hogy meddig.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom