Connect with us

48 magos Intel processzor

Laptop

48 magos Intel processzor

Tízszer-húszszor nagyobb teljesítmény, a mai Core CPU-khoz képest.

Jelenleg még csak prototípus formában létezik az az Intel lapka, amellyel a chipgyártó gigász a minap a világ elé állt. A Tera-Scale Computing Research program keretei között létrehozott processzor 48 külön programozható magot tartalmaz; ez új rekord – soha ennyi processzormag nem került egyetlen szilíciumszeletre. De nem csak ebben számít mérföldkőnek az x86-os piacot uraló vállalat fejlesztése.

A többmagos processzorok egyik problémája az egyes magok közötti kommunikáció elégtelen sebessége. Az Intel éppen ezért új, a korábbiakhoz képest megemelt sebességű adatbuszt alkalmazott, megszüntetve ezzel a tokozáson belüli szűk keresztmetszetet. Természetesen integrált memóriavezérlővel rendelkezik a prototípus, így a memória-alrendszerhez is jóval nagyobb tempóhoz férhet hozzá a központi vezérlőegység, mintha az alaplapi chipkészletben tevékenykedne ez a modul.

Elismerésre méltó munkát végeztek az Intel mérnökei az energiafelhasználás szempontjából. A vállalat állítása szerint készenléti állapotban 25 wattot fogyaszt, teljes terhelés mellett pedig 125 wattot. Ne feledjük, hogy a CPU-ban 48 mag dolgozik; és így hozza nagyjából a mai processzorok hőtani mutatóit! Ez elsősorban az architektúra javára írható; bár az Intel azt nem árulta el, hogy hány nanométeres csíkszélesség alkalmazásával hozta létre a prototípust.

Ugyanakkor nem is önmagában a hardver jelent nagy előrelépést, hanem az, hogy a 48 mag nagymértékben és rugalmasan programozható. Az alkalmazások automatikusan átvehetik az általuk szükségesnek vélt számú mag felett az ellenőrzést, míg az operációs rendszerek különböző rendszerszintű feladatokhoz rendelhetnek hozzá tetszőleges számú processzormagot. Szoftveresen felügyelhető az egységek energiafogyasztása, órajele, sőt, még az is beállítható, hogy a nem használt magok egyenként leálljanak.

A 48 magos kísérleti lapkát nagy részben az Intel németországi, Braunschweigben található kutatórészlege hozta létre. A CPU a jövő többmagos mikroprocesszoraihoz vezető út fontos mérföldköve, általa az Intel arra keresi a választ, miként lehet (több) tucatnyi magot optimálisan, minél nagyobb összteljesítmény elérése mellett kihasználni. A mostani demonstráció után részletesebb bemutató jövőre várható, a 2010 februárjában esedékes International Solid State Circuits Conference esemény keretei között fedi majd fel az Intel az architektúrára, designra és más részletekre kiterjedő információit.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom