Connect with us

OpenSUSE 11.2 – Linux kezdőknek és haladóknak

Laptop

OpenSUSE 11.2 – Linux kezdőknek és haladóknak

Egy év fejlesztési munkáját, a Firefox, az OpenOffice.org, a GNOME, a KDE és több mint 1000 nyílt forráskódú alkalmazás új verzióit tartalmazza.

Megjelent az openSUSE 11.2, a Novell által támogatott, világméretű projekt keretében fejlesztett közösségi Linux disztribúció legújabb kiadása, amely bárki számára ingyenesen letölthető és szabadon terjeszthető. A Novell SUSE Linux Enterprise alapját képező openSUSE biztonságos és stabil Linux-alapú operációs rendszer, amely egyszerűen használható, és minden fontos komponenst tartalmaz, amire szükség lehet az asztali számítógépeken vagy a kiszolgálókon.

Az új kiadás tartalmazza a KDE grafikus környezet fontos frissítését, a KDE 4.3 verzióját, amely továbbfejlesztett hálózati támogatást, valamint a KDE-platform Firefox és OpenOffice.org programokkal való jobb integrációt nyújt. A GNOME 2.28-as verziója található a 11.2 verzióban, mely új megjelenést, továbbfejlesztett szoftverfrissítő-alkalmazást, valamint megújult webkamera- és videoszoftvert tartalmaz. A csomagnak szintén része a GNOME 3.0 előzetes verziója, amely a GNOME Shell technológiára épül.

Ez a kiadás az OpenOffice.org 3.1.1 Novell Edition változatát tartalmazza, amelyben számtalan olyan komponens kapott helyet, amely nem része az eredeti OpenOffice.org projektnek. Az OpenOffice.org 3.1.1 egy teljes irodai programcsomag, amely kompatibilitást biztosít a Microsoft Office legújabb verzióival is. Ez a változat számtalan javítást, átdolgozott változáskövetést és csoportmunka-funkciót tartalmaz a Writer szövegszerkesztőben, valamint jelentős fejlesztések találhatók a Draw komponensben is.

Közösségi hálózati képességek jellemzik az új operációs rendszert, amelyet kiegészít a GNOME és a KDE mikroblogolási ügyfélprogramja. Emellett fejlesztések történtek a tárolás területén, például lehetőség az egész merevlemez titkosítására a hatékonyabb adatvédelem érdekében. A felhasználók az újgenerációs linuxos fájlrendszereket (Ext4 vagy btrfs) is használhatják.

A könnyebb használhatóság érdekében történő fejlesztések közé tartozik az USB adathordozóról telepíthető GNOME és KDE Live, az openSUSE 11.2 netbookokon való jobb működést célzó fejlesztések, valamint a helyi frissítések Zypper-alapú támogatása, amellyel a felhasználók az openSUSE 11.1-es verzióról 11.2-es verzióra történő frissítést a telepítőprogram futtatása nélkül is elvégezhetik.

Hazai openSUSE helyzetjelentés
A hazai openSUSE közösség tevékenysége és eredményei a hu.opensuse.org oldalon követhető nyomon. A közösség tagjai részt vesznek a disztribúció honosításában, teszteléseket és hibajavításokat végeznek, valamint technikai támogatást nyújtanak egymásnak. Több hónapos munkájuk eredményeként nyáron elkészült a 630 oldalas openSUSE 11.1 Kézikönyv magyar nyelvű változata, amely eddig csak angol vagy német nyelven volt elérhető. Ez az első olyan nyelvi változat a világon, amelyet kizárólag openSUSE közösség tagjai készítettek el. A kézikönyv szabadon letölthető. A hazai openSUSE közösséghez bárki csatlakozhat, amellyel kapcsolatban a hu.opensuse.org weboldalon található bővebb információ.

Az openSUSE 11.2 letölthető. Az openSUSE legújabb kiadása különböző típusú telepítési forrásokon keresztül x86 és x86-64 platformokon is elérhető.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

p30_pro_eisa

SmartPhone

A Huawei P30 Pro lett az idei év legjobb okostelefonja

2019. augusztus 22. csütörtök
lg_thinq_amazon_01

Smart home

Az LG háztartási gépei bevásárolnak helyetted online

2019. augusztus 22. csütörtök
klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda
mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő