Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ha hamar lemerül a laptop akkumulátora…

Laptop

Ha hamar lemerül a laptop akkumulátora…

Mit lehet tenni, ha túl gyorsan lemerül az akksi? Nos, nem feltétlenül kell új telepet vásárolni.

A hordozható számítógépek legnagyobb rákfenéje, hogy hiába kapnak akár hatalmas kapacitású akkumulátorokat is, többnyire 2-3 órán belül lemerülnek, intenzív használat mellett. Az ipar már lassan egy évtizede adós a „beígért”, egy teljesen munkanapon (azaz 8 órán) keresztül egyetlen töltéssel használható masinával. Addig is, amíg nem csökkentik jelentős mértékben az egyes elemek fogyasztását, nézzük, mit tehetünk mi azért, hogy minél tovább használhassuk a kis masinákat „etetés” nélkül!

Sokat számít már az is, milyen feladatra, milyen konfigurációval választjuk ki laptopunkat. Értelemszerűen egy nagyobb kijelzővel, erős videokártyával bíró példány jóval többet fogyaszt, mint egy SSD-vel szerelt netbook. Amit viszont minden noteszgépnél megtehetünk, hogy igyekszünk erőforrás-kímélő módon használni a kis masinát. Például a teljesképernyős videónézés nagy fényerő mellett nagyon hamar lezabálja a töltést az akkumulátorról – ha nem muszáj, ne hordozható számítógépünkön végezzük ezt a tevékenységet. Az LCD fényerejének minimalizálásával értékes perceket, vagy akár fél órákat is nyerhetünk, hiszen a folyadékkristályos kijelző az egyik legenergiaéhesebb komponense egy laptopnak.

Szintén kitolhatja az üzemidőt, ha egyszerre csak egy feladattal foglalkozunk, a nem használt alkalmazásokat pedig leállítjuk. A háttérben ugyanis ezek is hozzá-hozzányúlnak a processzorhoz, amivel többszörösen is megnövelik a kis masina étvágyát: a nagyobb CPU-használat és a megnövekedő hűtési igény miatt felpörgő ventilátor is rövidíti a használati időt.

Emellett azzal is további értékes perceket nyerhetünk, ha lekapcsoljuk a Wi-Fi modult, amennyiben nem internetezünk. A vezetékmentes hálózati csatlakozás még akkor is meríti a telepet, ha nincsen hotspot a közelben, érdemes tehát ilyenkor inkább kikapcsolni a funkciót (a legtöbb noteszgépen csúszkával vagy gombbal, szoftveres beavatkozás nélkül is megtehetjük ezt). Hasonló hatást ér el a Bluetooth leállítása.

Csatlakoztassuk le a nem használt USB-s eszközöket!. A hordozható zenelejátszók, egerek és pendrive-ok szintén az akkumulátor töltését csapolják meg; ha éppen nincsen rájuk szükség, akkor feleslegesen. Internettől távol, külső eszközök hiányában kikapcsolhatjuk antivírus programunkat is, hiszen ilyenkor semmi sem fertőzheti meg a laptop merevlemezét (persze ne felejtsük el újraindítani az AV alkalmazást, ha ismét lehetőség van a külvilághoz csatlakozni).

Érdemes rendszeresen – elektromos hálózathoz csatlakoztatott idő alatt – töredezettség-mentesíteni (defragmentálni) a winchestert. A rövidebb seekelési idő ugyanis rövidebb fejmozgatással jár, amivel ismét energiát lehet megtakarítani. És természetesen „kötelező” a Vezérlőpult rendszerbeállításai alatt az erőforrás-menedzsment lehetőségeit a leginkább akkumulátorkímélőre állítani, ez globálisan nagyot dobhat az üzemidőn.

Ha mindez nem elég, megfontolás tárgyává lehet tenni egy további akkumulátor beszerzését. A hordtáskába helyezve (és előre feltöltve) bármikor előkaphatjuk, ha az elsődleges áramforrásunk lemerült – a semminél ez is jobb.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés