Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ízlelgessük: megjelent a legújabb Nvidia processzor

Laptop

Ízlelgessük: megjelent a legújabb Nvidia processzor

Az Intel és az AMD után végül a GPU-gyártó is kötélnek állhat.

Beszámolók szerint az Nvidia nekilátott a Transmeta-nál dolgozó mérnökök toborzásának. Ez utóbbi vállalat szintén x86-os processzorfejlesztéssel foglalkozott (egykor többek között sorai között tudhatta Linus Torvalds-ot is), ám a gyártás már nem járt sikerrel: a kész lapkák után nem kapkodtak a vásárlók. Pedig számos olyan fejlesztést építettek bele a Transmeta CPU-iba, amitől azok jobbak voltak versenytársainál – egyik legnagyobb előnyük az alacsony fogyasztás volt.

Ismeretes, hogy az Intel és az AMD hamarosan (nagyjából egy éven belül) piacra lép grafikus magot is tartalmazó processzoraival (Larrabee és Fusion). Ezek először az integrált grafikus vezérlőket tartalmazó alaplapi chipkészleteket teszik szükségtelenné, és ha „bejön” a fejlesztési irány, azaz megnövelik a CPU-ban levő grafikus mag(ok?) teljesítményét, akkor a videokártyák jelentős részével is konkurálhatnak a későbbiekben.

Ez egyértelműen hátrányos helyzetbe kényszeríti az Nvidiát, ennek ellenére az elmúlt egy-két évben mindig csak találgatás vagy pletyka szinten röppent fel a hír, hogy a zöld gyártó processzort fejleszt. Ennek oka, hogy a feladat egyáltalán nem könnyű, nem csupán arról van szó, hogy beöntünk egy rakat pénzt egy laboratóriumba, és a másik oldalon kijön a kész prototípus pár héten belül. Egy jó CPU-hoz tehát idő kell, és ez az idő vészesen fogy az Nvidia számára.

Ez, plusz a nemrég elvesztett chipset biznisz késztethette a vállalatot a Transmeta mérnökeinek felvételére. Doug Freedman, a Broadpoint AmTech elemzője szerint saját processzor készítése irányába mutatnak az Nvidia korábbi lépései is. Mint ismert, a vállalat először csatlakozott a HyperTransport konzorciumhoz – ezt a buszrendszert használják a következőgenerációs AMD processzorok. Emellett a SoI (Silicon-on-Insulator) gyártási eljárást birtokló szervezetnek is tagjává vált az Nvidia, illetve az idei év januárjában lecserélte vezető kutatóját, David Kirköt William Dally-re, aki a párhuzamos programozási eljárásokban betöltött vezető szerepéről, illetve a Cell/Larrabee processzorokon való munkálatairól ismert a szakmában.

Hivatalosan természetesen most sem erősítették meg, vannak-e x86-os processzor létrehozására irányuló terveik. Sőt, az Nvidia eddig mindig cáfolta az ilyen témájú felvetéseket – mindazonáltal ez lehet csak amolyan Apple-féle titkolózás is. De maradjanak velünk, amint új információnk van a GPU-fejlesztő CPU terveiről, beszámolunk róla!



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés