Connect with us

Hirdetés

technokrata

100 magos processzor

Laptop

100 magos processzor

Nagyon alacsony, egységnyi teljesítményre jutó fogyasztással dicsekedhet az új lapka.

Az itthon kevéssé ismert Tilera a napokban bejelentette négy processzorból álló új termékcsaládját, melynek érdekessége, hogy az első olyan mikroprocesszort is tartalmazza, amelyik 100 magból áll. A TILE-Gx névre hallgató sorozat másik három példánya 16, 36 és 64 magos. A család nagy előnye – állítja a fejlesztő -, hogy az új processzorok jelentősen kevesebbet fogyasztanak, egységnyi teljesítményre kivetítve. A Tilera szerint tízszer jobb hatékonysággal bírnak, mint az Intel következő generációs Westmere chipjei.

Két fejlesztés vezetett a 100 magos lapka megalkotásához. A vállalat saját Multicore Development Environment névre hallgató többmagos fejlesztői környezetet hozott létre, amely egyrészt egy kétdimenziós Imesh belső kapcsolati rendszerre alapul. Ennek révén szükségtelenné válik a chipre „telepített” buszrendszer. Másrészt a Dynamic Distributed Cache rendszert érdemes megemlíteni, ami lehetővé teszi, hogy minden egyes mag helyi gyorsítótára megosztható legyen az egész lapkán keresztül. Ez azt jelenti, hogy a chip teljesítménye nagyjából lineárisan skálázódik a rajta levő magok számával. Röviden: több mag, nagyobb erő.

A TSMC gyárában, 40 nanométeres gyártási eljárással készülő TILE-Gx processzorok 1,5 GHz-es órajelen üzemelnek, fogyasztásuk pedig (a bennük levő magok számától függően) 10 és 55 watt között alakul. Áruk egyelőre nem ismert.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés