Connect with us

technokrata

100 magos processzor

Laptop

100 magos processzor

Nagyon alacsony, egységnyi teljesítményre jutó fogyasztással dicsekedhet az új lapka.

Az itthon kevéssé ismert Tilera a napokban bejelentette négy processzorból álló új termékcsaládját, melynek érdekessége, hogy az első olyan mikroprocesszort is tartalmazza, amelyik 100 magból áll. A TILE-Gx névre hallgató sorozat másik három példánya 16, 36 és 64 magos. A család nagy előnye – állítja a fejlesztő -, hogy az új processzorok jelentősen kevesebbet fogyasztanak, egységnyi teljesítményre kivetítve. A Tilera szerint tízszer jobb hatékonysággal bírnak, mint az Intel következő generációs Westmere chipjei.

Két fejlesztés vezetett a 100 magos lapka megalkotásához. A vállalat saját Multicore Development Environment névre hallgató többmagos fejlesztői környezetet hozott létre, amely egyrészt egy kétdimenziós Imesh belső kapcsolati rendszerre alapul. Ennek révén szükségtelenné válik a chipre „telepített” buszrendszer. Másrészt a Dynamic Distributed Cache rendszert érdemes megemlíteni, ami lehetővé teszi, hogy minden egyes mag helyi gyorsítótára megosztható legyen az egész lapkán keresztül. Ez azt jelenti, hogy a chip teljesítménye nagyjából lineárisan skálázódik a rajta levő magok számával. Röviden: több mag, nagyobb erő.

A TSMC gyárában, 40 nanométeres gyártási eljárással készülő TILE-Gx processzorok 1,5 GHz-es órajelen üzemelnek, fogyasztásuk pedig (a bennük levő magok számától függően) 10 és 55 watt között alakul. Áruk egyelőre nem ismert.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom