Connect with us

technokrata

Nvidia: „Szoftvercég vagyunk”

Laptop

Nvidia: „Szoftvercég vagyunk”

A hardveripar egyik legfontosabb vállalata nemrég alaposan meglepte a közvéleményt.

Jen-Hsun Huang, az Nvidia vezérigazgatója a CHW website-nak adott interjút nemrég, melynek során sokak számára meglepő bejelentést tett. Nyilatkozata szerint habár a vállalat a grafikus processzorairól (GPU) ismert, az Nvidia szoftvercég. „Jövőbeli növekedésünk lehetőségét a szoftverben látjuk. Nem mi írjuk az alkalmazásokat, de létrehozzuk az ehhez szükséges összes alapvető technikát. [..] Az, hogy miként határozod meg magad, és hogyan termelsz profitot, nem feltétlenül kell, hogy megegyezzen. [..] Az Apple például szoftvercég, mégis hardverek eladásából jut pénzhez.” – nyilatkozta Huang.

Jen-Hsun Huang, az Nvidia vezérigazgatója

A videokártyák irányából való elmozdulás más régóta várható volt, apró jeleit a figyelmesebbek korábban észre is vehették. Hiszen míg az Intel és az AMD egyaránt rendelkezik CPU és GPU megoldásokkal (sőt, éppen a jövő évben kezdik meg a két egység házasságából „született” termékeik piacra hozatalát), addig az Nvidia – e tekintetben – „csupán” grafikus vezérlőivel állt a piacon. Egy hónapja a hazánkban tartott sajtótájékoztatón a vállalatot képviselő Igor Stanek is hasonló jövőt vizionált az Nvidiának (bővebben itt).

Visszatérve a vezérigazgató bejelentéséhez: az interjú egyértelműen kiáll amellett az irány mellett, amelyet egy ideje már jár a vállalat. A hagyományos grafikus megoldásokon túl ugyanis olyan terepeken is kísérletezésbe kezdett a vállalat, mint a Stereo 3D Vision (vagyis háromdimenziós megjelenítés) vagy a virtuális fizikai események számítását gyorsító, és ezzel a 3D-s megjelenítést sokkal látványosabbá tevő PhysX. De említést érdemel a CUDA alkalmazások is. Ezek összességében arra késztethetik a fejlesztőket, hogy kihasználják az új technikákban rejlő látványos lehetőségeket, a felhasználókat pedig arra, hogy (továbbra is) Geforce grafikus gyorsítókat vásároljanak.

Akcióban az Nvidia Stereo 3D Vision fejlesztése

„A jövőben a szoftver lesz a legfontosabb,” – tett magáévá immár évtizedes megállapítást Huang – „hiszen bárki készíthet chipeket, ami ugyan nagyon költséges, viszont bárki megteheti. A nehezét viszont az jelenti, hogy miként vegyük rá az embereket bámulatos dolgok létrehozására. Mi ehhez rendelkezünk szoftverrel, rendszerekkel, architektúrával, eszközökkel, fordítókkal és [program]nyelvekkel, vagyis mindennel, ami csak kellhet…”Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd