Connect with us

technokrata

Drágul a memória

Laptop

Drágul a memória

Hamarosan nem lesz elég a chipekből.

A távol-keleti Digitimes-nak nemrég lehetősége nyílt a Nanya Technology alelnökével, Pai Pei-Linnel elbeszélgetni, melynek során az alelnök hangot adott azon véleményének, miszerint hamarosan hiánycikk lesz a memóriachip. Pei-Lin úgy vélte, hogy a DRAM árak novemberben is emelkedni fognak, sőt, a következő évben még készlethiány is várható a lapkákból. Ennek oka a felfutóban levő PC-értékesítésben és a lecsökkent gyártói kapacitásban keresendő.

Miközben a fejlett világ megkezdte a kilábalást a gazdasági világválságból, a számítógépek értékesítése is növekedésnek indult. A folyamatot két további tényező is erősíti: egyrészt a karácsonyi bevásárlási szezon egyre közelebb kerül, ami hagyományosan megdobja az értékesítéseket, másrészt a Windows 7 piacra lépése újabb keresletnövekedést indukál. A PC-k cseréje pedig azzal jár, hogy nagyobb kapacitású memóriákat vásárolnak a felhasználók.

A DDR2 lapkák szerződéses ára augusztus óta emelkedik, nagyjából havi 20 százalékkal. Rövidtávon emelkedést, majd stabilizálódást várnak az elemzők: becslésük szerint nagyjából két hónapon belül megáll a drágulás. Ugyanakkor arról az árszintről már nem várható visszatérés, tekintve, hogy a DDR3 típusú chipek egyre nagyobb arányban kerülnek forgalomba, azaz megindult az előző generáció leváltása.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom