Connect with us

technokrata

Kipróbáltuk: SSD a gyakorlatban

ssd

egyéb kütyük

Kipróbáltuk: SSD a gyakorlatban

Mennyivel gyorsabb a memóriaalapú háttértároló a mágneses merevlemezzel szemben?

Az elmúlt egy-két évben egyre jobban bekúszott a köztudatba egy újabb bűvös mozaikszó – a számítástechnikában nagyon kedvelt rövidítések közül ezúttal az SSD-vel kell megbarátkoznunk. A Solid State Diskek olyan háttértárolók, amelyekben nincsen mozgó alkatrész, az adat rögzítése, kiolvasása és törlése pedig nem mágneses elven működik. Ehelyett Flash memóriát találunk bennük, annak minden előnyével (és hátrányával) együtt.

Érdemes pár szót szánni, és összefoglalni, mik is a két adathordozó-típus közötti különbségek. Míg a winchesteres tárolás esetében egy gyorsan mozgó (percenként 5400, 7200 vagy 1000 fordulatot megtevő) lemezről történik az adat leolvasása és felírása, addig az SSD-kben memóriachipeken tárolódik az információ. Így utóbbinál nem kell mozgó alkatrészeket alkalmazni, aminek számos előnye van. Egyrészt kisebb méretű eszközök készíthetők a technológiával, másrészt ezek kevésbé érzékenyek a fizikai behatásokra. Emellett melegedésük is elhanyagolható, szemben a merevlemezekhez, melyek fürgébb változataihoz néhány éve még divat volt hűtőfelülettel bíró beépítő keretet vásárolni.

A Solid State Disk előnye még a halkabb működés, illetve az alacsonyabb fogyasztás is. Tesztünk célja azonban nem ezek vizsgálata, hanem a sebességbeli eltérések felmérése volt, amelyben köztudott, hogy szintén jobbak az SSD-k. A Kingston jóvoltából nemsokára arra is fényt deríthetünk, hogy mennyivel – a gyártó SSDNow V+ sorozatának 64 GB-os tagját eresztettük ringbe egy fél terabyte-os tárkapacitású Western Digital winchesterrel szemben. Mielőtt azonban előrukkolnánk a száraz ténnyel, nézzük meg kicsit közelebbről, mi jellemzi a Kingston termékét!

Kingston SSDNow V+ – a 64 GB-os modellSzólj hozzá!

További egyéb kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd