Connect with us

technokrata

Már csökken a Vista részesedése

Laptop

Már csökken a Vista részesedése

A Windows 7 pedig – bár még meg sem vásárolható – tényezővé vált az operációs rendszerek piacán.

2006 végén, hosszas vajúdás és fontos elemek (mint például a WinFS-re keresztelt új file-rendszer, amely az immár két évtizedes NTFS-t lett volna hivatott leváltani) kihagyása után jelent meg a Windows XP utódja. A Vista azonban nem váltotta be a Microsoft hozzá fűzött reményeit, amit mi tudna jobban jelezni, mint hogy már csökken a részesedése az (asztali) operációs rendszerek piacán. Igaz, ezt részben a Windows 7-nek „köszönheti”, mert a hivatalosan még nem megvehető OS már megkezdte hódító útját.

A Net Applications felmérése szerint a Vista 2 ezreléket veszített szeptember folyamán, így a teljes operációs rendszer piacon 18,6 százalékon áll. Ezzel szemben a W7 3 ezrelékkel növelte részesedését, ami a legnagyobb előrelépés azóta, mióta a Microsoft az év elején kiadta az első (próba)változatot. Ennek is köszönhető az OS előretörése: az RC változatok telepítésével, illetve a kiszivárgott (és természetesen illegális) RTM verziók egyre növekvő számú installálásával tudja növelni a Windows 7 a felhasználók közötti arányát. A legújabb redmondi operációs rendszer jelenleg 1,5 százalékon áll – ami minden bizonnyal lendületes lökést kap majd, ahogy október 22-én hivatalosan is elérhetővé válnak a dobozos és OEM változatok.

Térjünk azonban még egy kicsit vissza a Windows Vistához! A program egyértelműen kudarcként vonul be a Microsoft történelmébe. Míg ugyanis a Windows XP – mint a Microsoft eddigi legsikeresebb operációs rendszere – részesedése 71,5 százalékig nőtt (azaz fénykorában 100 internetező PC közül 71,5 példányon futott), a Vista meg sem közelítette ezt. Utóbbi a Net Applications számai szerint 19 százaléknál nagyobbra nem tudott hízni. Ennek oka a kezdeti inkompatibilitási, stabilitási és teljesítménybeli problémákban keresendők, melyeket időközben a Microsoft kijavított; ám a Windows XP jól teljesítő mivolta és a W7 korai megjelenésének ígérete miatt sok felhasználó inkább kivárásra játszott, játszik.

Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a Vista csapnivaló adatainak bármelyik másik, operációs rendszer(eke)t fejlesztő vállalat nagyon tudna örülni. Redmond ugyanis még mindig domináns a piacon: az összes, Internetre csatlakozó PC majdnem 93 százalékán valamilyen Windows fut. Eközben a Mac OS X – 2,5 ezrelékes, azaz kisebb emelkedést produkálva, mint a még meg sem jelent W7 – az összes számítógép alig 5 százalékán fut.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd