Connect with us

technokrata

Szörnyszülött videokártya az Atitól

Laptop

Szörnyszülött videokártya az Atitól

Bemutatkozott a Radeon HD 5870 és annak dupla GPU-s változata.

A múlt héten tartott Ramiris partnertalálkozó napon debütált hazánkban az Ati Radeon HD 5800-as szériájának legütősebb, egy GPU-ra alapuló videokártyája, az 5870-es. Akkor élőben láthattuk, mire elég a nyers erő: a grafikus vezérlő egyszerre akár három LCD-t is képes meghajtani (Eyefinity), természetesen külön-külön képi tartalommal. Mindezt úgy, hogy abszolút akadásmentesen futhatnak rajta mind a 2D-s, mind a 3D-s alkalmazások.

Minek köszönhető ez? Nos, annak, hogy a DirectX 11-et már támogató eszköz grafikus processzora elképesztő teljesítménnyel rendelkezik. Az RV870 vagy Cypress néven ismert GPU 1600 – igen, ezerhatszáz! – darab stream processing egységgel bír. 80 textúrázó és 32 renderelő egység található még a lapkán, ami 256 bites memóriainterfészen csatlakozik a NYÁK-ra szerelt memóriához. A 2,15 milliárd(!) tranzisztoros GPU így 2,72 TFLOP/s teljesítményre képes. Nem sokban marad el tőle az Ati Radeon HD 5850-es videokártya sem, köszönhetően az 1440 stream processzornak, a 72 textúrázó és 32 renderelő egységnek. Ez utóbbi csúcsteljesítménye 2,09 TFLOP/s.

Amint az a Ramiris előadáson is elhangzott, a korábbi család túlzott energiafogyasztásának kezelésére komoly figyelmet fordított az AMD leányvállalataként tevékenykedő cég. Míg a 4xx0-es sorozat csúcskategóriás tagjai 2D-s alkalmazásoknál is 90 watt körüli értékkel rendelkeztek, addig az új széria ezen értéke 27 watt körül alakul. Ezt többek között a 40 nanométeres gyártási eljárásnak és az Ati továbbfejlesztett PowerPlay technológiájának köszönhetjük.

Néhány további fontos paraméter: az Ati Radeon ötös családja támogatja a DirectCompute 11-et és az OpenCL-t, illetve a GPGPU-t is. Ez utóbbi lehetővé teszi a grafikus processzor általános célú számításokban való (korlátozott) bevonását, amivel a központi vezérlőegység terhelése csökkenthető hatékonyan. A két kártya ára 300 és 400 dollár körül alakul, ami a csúcskategóriában igen olcsónak mondható.

Dupla grafikus processzorral
Ha valakinek a fenti, bátran iszonyatosnak nevezhető teljesítmény sem lenne elég – nos, annak sem kell a NASA-hoz fordulnia. Az Ati ugyanis bejelentette a két GPU-s Ati Radeon HD 5870 X2-t is, melynek ára egyelőre ismeretlen. Amit tudni lehet róla, hogy a két hattűs PCI Express tápcsatlakozó helyett egy hattűs és egy nyolctűs „konnektor” található a továbbfejlesztett hűtési rendszert kapott kártyán. Értelemszerűen kicsit nagyobb is az X2-es, mint az egy grafikus processzort tartalmazó „öcs”: pár centiméterrel hosszabbra nyúlik a NYÁK.

Két dual-link DVI-I csatlakozó került a videokártya hátuljára. Támogatja a HDMI-t és rendelkezik DisplayPort kimenettel is. Az Eyefinity révén pedig akár hat LCD is ráköthető, amelyeken különböző tartalmakat tud megjeleníteni.

Mindegyik új Radeonra jellemző, hogy a nemsokára megjelenő Battleforge, Dirt 2, S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat játékok profitálni fognak a hardver nyújtotta előnyökből (például a DirectX 11 támogatásból). Nem meglepő módon az 5800-as sorozat máris nagy népszerűségre tett szert a gyártók körében – a következő cégek jelentettek be valamely, az új szériás GPU-ra alapuló grafikus vezérlőt: Asustek Computer, Club 3D, Diamond Multimedia, Force3D, Gigabyte Technology, HIS (Hightech Information Systems), MSI, Multimedia, PowerColor, Sapphire Technology, VisionTek és XFX.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle