Connect with us

technokrata

Távolodik az Nvidia a videokártyáktól

Laptop

Távolodik az Nvidia a videokártyáktól

Ezt is megértük: a Geforce fejlesztője már nem tartja (olyan) fontosnak az asztali grafikus vezérlőket.

Szűk körű sajtótájékoztatót tartott az Nvidia szerdán, melyen a céget a régiós menedzser, a cseh Igor Stanek képviselte. És habár mindenki az új GPU-val kapcsolatban lett volna kíváncsi a részletekre, Stanek erről egyetlen szót sem árult el. Csak azzal viccelt, hogy minden anyaga rajta van a laptopján, amit nagyon szívesen közzé is tenne, de az Nvidia megkötötte a kezét. Egyetlen apró részletet osztott csak meg ezzel kapcsolatban az újságírókkal: még az év vége előtt megjelenik az új videokártya.

Stanek inkább arról igyekezett meggyőzni a jelenlevőket, hogy az Atival szembeni pillanatnyi lemaradás egyáltalán nem probléma. Sőt, a menedzser még arra a kicsit merész kijelentésre is rászánta magát, miszerint az Ati hamarosan nagyon nagy gondban lesz a grafikus szegmensben. Stanek jövendölése szerint a következő néhány évben eltűnnek a klasszikus nagy PC-s házak, és ezzel a videokártyák is, legalábbis jelenlegi formájukban. A jövő még az Nvidia számára sem (csak) a diszkrét grafikus vezérlőkben van, hanem a más platformokat meghódító grafikus megoldásokban.

Ezt alátámasztandó Stanek elárulta, hogy a vállalat jövedelmének jelentős része származik már a Tegra platformból, amit a Microsoft Ipod-gyilkosnak szánt Zune HD lejátszójával igyekezett alátámasztani. A hordozható médialejátszó zökkenőmentes működést mutatott, ami jórészt az nvidiás alapoknak köszönhető. Sőt, a Tegra (és az OLED kijelző) révén jelentősen bővült az akkumulátoros üzemidő is, bár ezt a helyszínen nem volt mód kipróbálni.

A fekete Zune HD

Visszatérve az Nvidiához: a vállalat nagy reményeket fűz az Ion platformhoz is. A netbookok terén közel notebook teljesítményt hozó megoldás a demonstráció szerint megbirkózik a HD-s videók megjelenítésével is. A bemutatón látottak szerint a 720p-s mozgóképek akadásmentesen futottak azon az Atom alapú minilaptopon, amiben az Nvidia Ion dolgozott, miközben az Intel grafikus gyorsítóra támaszkodó hordozható eszköz igencsak küszködött a megjelenítéssel.

Tenyérben elfér az Ion

Visszakanyarodva kicsit az Ati-Nvidia párharcra; a fenti, hordozható szegmens lendületes fejlődésére alapozza azt a vállalat, hogy hamarosan vége a nagy diszkrét grafikus megoldásoknak, legalábbis ami a mainstreamet illeti. Érdekesség, hogy a következő napon tartott Ramiris partnertalálkozó kapcsán Staneknek lehetősége nyílt a túloldalt képviselő, egyébként szintén cseh Martin Zavrellel szemben kifejteni a véleményét. A tegnap debütált új Radeon videokártya, az ATI Radeon HD 5870 kapcsán ugyanis az AMD-s tulajdonban levő cég magabiztosan demonstrálta az Nvidia GPU-ja teljesítményét háromszorosan is meghaladó új fejlesztést. Ennek köszönhetően például egyszerre akár hat(!) LCD-t is meghajthat a grafikus vezérlő, hat különböző tartalommal. Ez sokablakos irodai munkára ugyanúgy alkalmas, mint az FPS játékok látványvilágának kiterjesztésére. A Ramiris-ben tartott bemutató során láthatóvá vált, mi az előnye egy hárommonitoros megjelenítésnek: ellenségeinket hamarabb észrevehetjük lövöldözés közben, ellenfeleink előzési manővereit is megláthatjuk már jóval korábban a szimulátorokban, mint ha csak egyetlen LCD-n nézzük az eseményeket.

Ati Radeon HD 5870

Stanek azonban nem hatódott meg a nyers erő demonstrálásától, és hangsúlyozta, hogy pusztán a teljesítmény nem minden. Ezt olyan technikákkal demonstrálta, mint a sztereoszkópikus 3D-s megjelenítés (a demonstráción kiegészítő piros-kék papírszemüveggel, de ennél komolyabb megoldása is létezik a vállalatnak), illetve a fizikai számításokat gyorsító, ezáltal a játékokat sokkal látványosabbá tevő PhysX.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle