Connect with us

technokrata

Gyorsabb és kevesebbet fogyasztó memóriák

Laptop

Gyorsabb és kevesebbet fogyasztó memóriák

50 százalékos teljesítménynövekedés, 20 százalékos fogyasztáscsökkenés.

Rémlik még valakinek a Rambus neve? Az ezredforduló környékén az Intel „kegyeltjeként” vált ismertté a cég, amelynek hipergyors memóriáival egyetlen igazán komoly probléma akadt: a modulok meglehetősen borsos áron kerültek forgalomba. Többek között emiatt is döntött úgy az amerikai chipgyártó gigász, hogy Pentium 4-es lapkáihoz mégis inkább a DDR típusú memóriákat fogja támogatni.

A Rambus azonban nem tűnt el a piacról. Bár főként licencelésből tartotta el magát, időről időre azért bejelentett egy-egy terméket is. Legutóbb pár napja, a világ egyik legnagyobb memóriagyártójával, a Kingstonnal karöltve számoltak be fejlesztéseikről. Eszerint olyan nagysebességű modulokat hoztak létre, amelyek a hasonló típusú memóriákhoz képest másfélszer nagyobb sebességre képesek, ötödével alacsonyabb fogyasztás mellett.

Az úgynevezett „threaded” memóriamodulok tulajdonképpen DDR3 eszközöket alkalmaznak illetve hagyományos memóriainfrastruktúrára épülnek. A modulok több független csatornára partícionálásával és az utasítás/címportok megosztásával kevesebbet fogyasztóvá válik az eszköz. A modulok 64 byte-os adatátvitelt is támogatnak teljes buszkihasználtság mellett, ami akár 50 százalékos hatékonyságjavulást is jelenthet a jelenleg piacon levő DDR3 modulokhoz képest. Emellett, mivel a hagyományos modulokhoz képest feleannyiszor végeznek aktivitást, a teljes fogyasztás nagyjából 20 százalékkal csökken. Ez a partícionálás ráadásul hatékonyabbá teszi a többprocesszoros működésű rendszereket is, állítja a Rambus.

Van azonban egy szépséghibája a fejlesztésnek. Új memóriavezérlőre illetve különleges designú memóriamodulokra van szükség hozzá. És még ha később váltani is tudnak a hagyományos DRAM típusokra, a gyártási eljárás akkor is drágább lesz, az összetettebb áramkörök miatt. Ennél is nagyobb hátrány a Rambus termékének jövőbeli elterjedésére, hogy napjainkban már processzorokba integráltan működnek a memóriavezérlők, vagyis közvetlenül az Intellel és az AMD-vel kell megállapodnia a vállalatnak azok CPU-inak módosításáról. Ha ez sikerrel jár, akkor a Rambus minden eladott központi vezérlőegység után jogdíjat kaphat a chipgyártóktól, de legalábbis kétséges, hogy a két nagy x86-os fejlesztő belemenne egy ilyen megállapodásba.

Mindazonáltal a vállalat bizakodó. Ezt jelzi, hogy a holnaptól három napon át tartó IDF-en, San Francisco-ban bemutatják a memóriaalrendszer prototípusát.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle