Connect with us

technokrata

Laptop

2 TB-os SSD

A világ legnagyobb tárkapacitásával bíró, merevlemezeket is megszégyenítő memóriaalapú háttértárolót jelentett be a Super Talent.

A RAIDDrive SSD névre hallgató eszközök minden szempontból a csúcskategóriát képviselik. Gyártójuk szerint soros olvasáskor akár 1,4 GB/s-os csúcssebességet is elérhetnek, míg soros írási sebességük 1,2 GB/s. Erre azért képesek, mert a Super Talent RAID üzemmódban pakolta össze a chipeket az SSD-re. 1 GB-nyi DRAM cache is helyet kapott az eszközön, aminek köszönhetően közel az operatív tár sebességére gyorsulhat az adatátvitel jelentős része.

A PCI Express 2.0 x8 felületen csatlakozó SSD-k azonban nem az otthoni felhasználók számára készültek: gyártójuk állítása szerint a vállalati szegmenst célozták meg, elsősorban azokba a szerverekbe szánják a RAIDDrive ES SSD-ket, amelyek nagy számításigényű alkalmazásokat futtatnak, mint például adatbázis-tranzakció műveletek végrehajtását, virtualizáltak stb. A 3U méretű rackpolcra beférő háttértároló RAID 0 vagy RAID 5 állapotokra konfigurálható, és rendelkezik egy backup tápegységgel is, ami megvédi az adatokat áramkimaradás esetén. Az SLC flash chipeket alkalmazó termék 1 TB-os kapacitásig skálázódik.

A RAIDDrive WS a munkaállomások számára készült, amelyek olyan feladatok ellátását végzik, mint videoszerkesztés, olaj- és gázkutatás, animációs munkák stb. Szintén RAID 0 vagy RAID 5 módokra állítottan vásárolhatók meg, és ezek a példányok is SLC-t alkalmaznak a nagyobb teljesítmény érdekében. A GS sorozat, amely a teljesítményőrült játékrajongóknak készült, már MLC technikával készül, így valamivel lassabb, cserébe viszont akár 2 TB-os kapacitású is lehet.

Érdemes még megjegyezni, hogy a nagyobb tárterületet kínáló modulok nem helyezhetők „csak úgy” be egy PC-be. A Super Talent ezekhez egy különálló PCIe kártyát kínál. A RAIDDrive Expander névre hallgató eszköz használatával válik elérhetővé az összesen nyolc SATA SSD egyetlen termékbe „fürtözése”.

Ennek természetesen meg is van az ára. Az 1 TB-os, RAIDDrive GS ötezer dollárba kerül OEM konstrukcióban. Ezzel pedig nem csak az otthoni felhasználók vannak kilőve a termék célcsoportjából, hanem a munkaállomások java is. A Jon Peddie Research piackutató cég elemzése szerint 2009 második negyedévében egy munkaállomás átlagos eladási ára 1929 dollár volt – ebbe egy nagykapacitású, több ezer dollárba kerülő SSD már nem fér bele.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle