Connect with us

technokrata

A Novell linuxos operációs rendszere is választható az érettségi vizsgákon

Laptop

A Novell linuxos operációs rendszere is választható az érettségi vizsgákon

Az érettségiző diákok már a Novell nyílt forráskódú szoftverkörnyezetét, az openSUSE-t is választhatják az informatikai érettségi feladatok megoldására.

A Novell Magyarország bejelentette, hogy az informatikai érettségi vizsgára optimalizált nyílt forráskódú operációs rendszere, az openSUSE Érettségi szoftvercsomag a 2009/2010-es oktatási évtől kezdődően választható szoftverkörnyezetként szerepel az Oktatási Hivatal által kibocsátott szoftverlistán. Mind a közép-, mind az emelt szinten érettségiző diákok számára előnyt jelenthet, ha a zárt forráskódú rendszerek mellett megismerkedhetnek az innovatív nyílt forráskódú megoldásokkal is, amelyek dinamikusan terjednek világszinten a vállalatok és intézmények körében.

Az Oktatási Hivatal augusztus végén adta ki a 2009/2010-es tanévre vonatkozó érettségi szoftverlistát. Az iskolák számára ekkor vált egyértelművé és hivatalossá a rendszer választhatósága az érettségi vizsgán. Az informatikai érettségin a vizsgázóknak szoftverkörnyezettől függetlenül ugyanazokat a feladatokat kell megoldaniuk, a középszintű gyakorlati feladatsor például magában foglalja a szövegszerkesztést, táblázatkezelést, adatbázis-kezelést, weblapkészítést, prezentációkészítést és grafikát. Az emelt szint ehhez képest kiegészül algoritmizálással és adatmodellezéssel.

„A Novell Magyarország évek óta segíti több hazai közép- és felsőoktatási intézményben a nyílt forráskódú megoldások oktatását. Örülünk, hogy eddigi munkánk eredményeként a nyílt forráskód elismertsége folyamatosan nő hazánkban, és ezt az Oktatási Hivatal is támogatja” – mondta Szittya Tamás, a Novell Magyarország ügyvezető igazgatója.

„A nyílt forráskódú megoldásokat világszerte a legnagyobb vállalatok használják megbízhatóságuk és stabilitásuk miatt kritikus fontosságú alkalmazásaik futtatására. Számos európai hivatal pedig költségtakarékossági megfontolásból állította át Linuxra operációs rendszerét. Az IDC független elemzőcég napokban publikált tanulmánya szerint a Linux operációs rendszerek forgalma 23,4 százalékkal növekedett tavalyhoz képest, és előrejelzésük szerint további dinamikus növekedés várható. A hallgatók jövőbeni versenyképességének növelése érdekében tehát érdemes elsajátítani a linuxos megoldások ismeretét” – tette hozzá Szittya Tamás.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle