Connect with us

technokrata

Egyre olcsóbb a DDR3 SDRAM

Laptop

Egyre olcsóbb a DDR3 SDRAM

A memóriaváltás küszöbén – hamarosan megkezdődik a DDR2 kihalása.

Habár a DDR3 SDRAM-ok nem mai szereplői a piacnak (2007 júniusában debütáltak), mindeddig magas áruk miatt nem tudtak széles körben elterjedni. Az elődjénél kevesebbet fogyasztó és nagyobb órajelekre optimalizált modulok azonban nemsokára általánossá válhatnak az új konfigurációkban, tekintve, hogy már-már DDR2 szintre esett az áruk.

A tajvani Digitimes beszámolója szerint az egy gigabyte-os kapacitást kínáló DDR3 gyártói ára 1,9 dollár körül alakul (és folyamatosan csökken), miközben a hasonló méretű DDR2 átlagosan 1,6 dollárba kerül, és ez utóbbi típus – bár lassan, de – folyamatosan drágul. Ez a két, egymással ellentétes folyamat azt jelenti, hogy előbb-utóbb bekövetkezik az a momentum, amikor már a DDR3 memóriák lesznek az olcsóbbak. Piaci elemzők szerint erre valahol 2 dolláros ár alatt lehet számítani, de ennél pontosabb értéket jelenleg senki nem tudott mondani. Több minden is befolyásolhatja ugyanis az árakat – a kereslet a válság és az iskolakezdési készletfelhalmozás miatt hektikusan alakul.

A tajvaniak szerint a két memóriatípus árának kiegyenlítődése egy további fejleménnyel fog járni. A gyártók ekkor kezdik beszűkíteni DDR2 termelésüket, és futtatják fel DDR3 gyártókapacitásuk kihasználtságát. Jelenleg még több DDR2 chip készül; ez azonban a következő néhány hónapban megváltozhat. Az inSpectrum piackutató cég elemzése szerint valamikor a negyedik negyedévben kerül erre majd sor.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle