Connect with us

technokrata

Egyre olcsóbbá válnak a videokártyák

Laptop

Egyre olcsóbbá válnak a videokártyák

Negyedévről-negyedévre alacsonyabb áron kel el az „átlagos videokártya”.

A különálló, asztali számítógépekbe szánt grafikus vezérlők piaca utoljára 2008 első negyedévében nőtt, az egy évvel korábbi időszakhoz viszonyítva. Azt követően folyamatosan szűkül a piac, dollárértéken számolva és darabszám tekintetében is. A legfrissebb adatok szerint, 2009 második negyedévében 16,81 millió példány talált gazdára, és ez durván 2,6 milliárd dolláros forgalmat jelentett a gyártóknak. A Jon Peddie Research (JPR) piackutató cég számainak elemzésével kiderül, hogy egy videokártya átlagos vásárlási ára még mindig csökkenőben van. A 2008 második negyedévében mért 182,25 dolláros árhoz viszonyítva az április-június hónapokban már csupán 154,59 dollárba került egy „átlagos videokártya”.

Általában periodikusan ismétlődő, hullámzó a grafikus vezérlők piaca; jellemzően az újgeneráció kártyák megjelenésével meg szokott ugrani az átlagár. Annak oka, hogy az elmúlt majdnem két évben ez nem így történt, több helyen is keresendő. Egyrészt a gazdasági válság a felhasználókat az olcsóbb megoldások felé mozdította, ezzel párhuzamosan a drágább kártyák iránti kereslet visszaesett. Másrészt hiába mutatott be új grafikus vezérlőket az Ati és az Nvidia; az ezzel egy időben olcsóbbá tett Ati Radeon HD 4870 és Geforce GTX 260 arra késztette a vásárlókat, hogy ne az újabb, hanem a régebbi, de még jól szereplő, viszont árcsökkentésen átesett modelleket vásárolják.

A korábbi negatív rekordot azonban még nem értük el: 2008 első negyedévében régóta nem látott mélységekbe, 145,60 dollárra esett az átlagos vásárlási ár. Amint az a fenti ábrán is látszik, innen pattant vissza, a már említett 182 dolláros szintre a tavalyi év második negyedében.

És ha már a videokártyák eladási adatairól van szó, említsük meg a két nagy rivális egymáshoz viszonyított részesedését is! Az Ati az agresszív árpolitikának köszönhetően növelni tudta vásárlói bázisát: a 2009 első három hónapjában mért 31 százalékról a második negyedévben 35 százalékra kúszott fel a mutató. Ezzel párhuzamosan értelemszerűen esett az Nvidia részesedése – a JPR adatai szerint 64 százalékra csökkent a zöld gyártó kedveltsége a vásárlók körében. Ez azt jelenti, hogy három videokártyából kettőt még mindig az Nvidia szállíthat le.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle