Connect with us

Végre: Linux a hazai kormányzati és oktatási intézményekben

Laptop

Végre: Linux a hazai kormányzati és oktatási intézményekben

Nem csak Microsoft szoftverlicencek beszerzését támogatja már a közbeszerzés: megjelent a Red Hat is a porondon.

A Miniszterelnöki Hivatal 2009. április 2-án tartott sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy megnyitotta a hazai költségvetési intézmények valamint a köz- és felsőoktatás számára az évente beszerzett Microsoft termékek – azaz a zárt forráskódú, tulajdonosi szoftverek – mellett a nyílt forráskódú szoftverek beszerzésének lehetőségét is. A hivatalos nevén a „Keretmegállapodás kötése a 168/2004. (V. 25.) Kormányrendelet hatálya alá tartozó, illetve a központosított közbeszerzési eljáráshoz önként csatlakozó intézmények által korábban beszerzett szoftverlicencek bővítésére, kiegészítésére, meghosszabbítására, verziókövetésére, cseréjére valamint új szoftverlicencek beszerzésére és kapcsolódó szolgáltatások teljesítésére” tárgyú eljárás nyílt szabványú és nyílt forráskódú szoftverekre szóló részteljesítéseinek eredményhirdetése alapján az ULX mellett a FEFO, a Freesoft, a Kventa, a Multiráció, a WSH és a Navigator szállíthat a kiírásnak megfelelő szoftvereket a közigazgatás számára.

ULX két részteljesítésben fog szállítani nyílt forráskódú megoldásokat: az egyik a közbeszerzésre kötelezett intézmények köre, a második az oktatási intézmények köre. Az ULX széles portfóliót fog szállítani, többek között a Red Hat nyílt forráskódú vállalati szoftverinfrastruktúrájának teljes készletét, az operációs rendszertől kezdve az adatközpont szoftvereken át egészen a JBoss köztesréteg, illetve alkalmazás-fejlesztő környezetekig. Ezenkívül a Red Hat ökorendszeréhez tartozó egyéb nyílt forráskódú megoldások közül a Zimbra nyílt forráskódú levelező- és csoportmunka megoldás, illetve a nyílt forráskódú adatbázis szerver, a Postgres vállalati változata, a Postgres Plus és annak eszközei is bekerültek a portfólióba. Az ULX úgy állította össze a portfólióját, hogy egy kisebb önkormányzat, egy iskola szoftverigényeit, valamint egy központi kormányzati adatközpont igényeit ugyanúgy ki tudja elégíteni, a hozzá tartozó szolgáltatásokkal együtt.

Ezek az igények jelenthetik a kisebb és nagyobb adatközpontokban a virtualizációs megoldásokat, a JBoss köztesréteg és alkalmazáskörnyezet technológiát, beleértve a legmodernebb webes alkalmazásokat, valamint SOA rendszerek építésének az összes elemét. A felhasználóközelibb alkalmazásoknál rendelkezésre áll a Zimbra csoportmunka megoldás, amit a korábban megszokott környezetből is lehet használni, illetve modern Web 2.0-ás környezetben is, nem elvesztve a kompatibilitást Microsoftos rendszerekkel.

„Több éves kitartó munkánk megkoronázása ez a mai szerződéskötés, hiszen a nyílt forráskódú és nyílt szabványú rendszerek külön részteljesítésben kaptak helyet a központosított közbeszerzésben Magyarországon először.” – nyilatkozta, Dr. Szentiványi Gábor, az ULX ügyvezető igazgatója – „Megtörni látszik az a hagyomány, hogy bizonyos gyártók termékeire írnak ki közbeszerzést. A hazai központosított közbeszerzés történetében egyedülálló módon most lehetőség nyílik a nyílt forráskódú szoftverek széles körének a beszerzésére, ráadásul nem egy adott gyártó termékére kiírva, hanem egy esélyegyenlőséget biztosító verseny eredményeképpen.”Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom