Connect with us

technokrata

Megszűnik a memóriagyártás Európában

Laptop

Megszűnik a memóriagyártás Európában

Újabb nagy név dobja be a törölközőt.

A Siemens AG félvezetőipari termékekkel foglalkozó részlegének különböző chipek és DRAM-ok fejlesztése illetve gyártása volt a feladata. Az 1999-ben Infineon AG néven újjászervezett üzletág 2006-ban ismét átszervezésre került: ekkor választották le a memóriákkal foglalkozó üzletrészt egy különálló gazdálkodó szervezetbe, amely a Qimonda AG nevet kapta. 2009 végére, tíz évvel a Siemens-ből való kiválás után a leányvállalat, és így az európai RAM-gyártás nagy valószínűséggel végleg eltűnik a süllyesztőben.

Különböző médiajelentések állítása szerint a január 23-án benyújtott csődvédelmi kérelemkor a vállalathoz érkező Michael Jaffé csődbiztos és a dolgozók szakszervezete már megegyezett abban, hogy a drezdai gyár bezárásra kerül. A németországi üzemet ezt követően szétszerelik és a használható eszközöket külön-külön értékesítik. Jelenleg összesen kétszáz ember dolgozik a termelőeszközök üzemben való tartásán, és nagyjából ezer alkalmazott kerül hamarosan elbocsátásra a döntés következtében.

A memóriagyártó drezdai üzeme

Mindez azt jelenti, hogy az elmúlt fél év során nem sikerült befektetőt találni az öreg kontinens utolsó memóriagyártójának finanszírozásához. Májusban ugyan az eljárásban érdekelt felekhez közeli források kiszivárogtatták, hogy akadna jelentkező, ám az csak egy részét vásárolná meg a Qimondának. Elsősorban az eszközök egy speciális részéért illetve a szellemi tulajdonokért lett volna hajlandó pénzt adni a meg nem nevezett befektető, de a memóriatermelést ő sem finanszírozta volna. Később az Elpida és Winbond jelentkezett be, de már csak a grafikus memóriákkal kapcsolatos tulajdonjogokért és gyártóeszközökért.

A Qimonda kimúlásával tovább nő a súlya az Ázsiában előállított memóriáknak a piacon. És még ott is koncentrált a piac: a legtöbb gyártó Kínában, Dél-Koreában és Tajvanon állítja elő a parányi chipeket. Ez alól kivételt csak az Elpida (Japán) és a Micron (USA) jelent.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp