Connect with us

technokrata

Intel javítás, még a héten

Laptop

Intel javítás, még a héten

A hét végére ígéri a chipgyártó az SSD-inek hibás működését megszüntető frissítést.

Amint arról írtunk a múlt héten, a processzorfejlesztő vállalat felfüggesztette második generációs, 34 nanométeres gyártási eljárással készülő memóriaalapú háttértárolói terjesztését. A NAND Flash-t alkalmazó termékek ugyanis hajlamosak a meghibásodásra, ami révén az összes, rajtuk tárolt adat elveszhet, a meghajtók pedig használhatatlanná válhatnak. Ehhez csupán annyi kell, hogy a felhasználó jelszavas védelmet állítson be a BIOS-ban a meghajtóra. Amennyiben ez megváltoztatásra vagy eltávolításra kerül, az SSD-n tárolt adatok elvesznek, a drive pedig használhatatlanná válik.

A baj szerencsére nem végzetes: egy firmware frissítés segíthet megszüntetni a problémát, így nem kell visszahívni/megsemmisíteni a már legyártott példányokat. Ez az update pedig még a héten kész lesz – az Intel tegnapi bejelentése szerint a hét végére elérhetővé teszik az SSD-k javítását.

Solid State Disk az Inteltől
A cellánként két bit tárolására képes MLC (multi-level cell) szervezésű Intel X25-M mainstream SATA SSD laptopokat és asztali számítógépeket céloz meg, és 80 valamint 160 gigabájtos kivitelben érhető el. A 34 nanométeres flash memóriával szerelt modell kompatibilis a jelenlegi 50 nanométeres verzióval. Ez utóbbival összevetve, az új Intel X25-M javított késleltetést és nagyobb sebességet ígér véletlenszerű írási műveletek esetén (IOPS). Egészen pontosan 25 százalékkal csökkentett késleltetést kínál az Intel új SSD-je az adatokhoz történő gyorsabb hozzáférés érdekében, 65 mikroszekundumos (0,065 milliszekundum) késleltetéssel működve, szemben egy merevlemez nagyjából 4000 mikroszekundumos (4 milliszekundum) értékével.

A véletlenszerű írási teljesítmény kétszeresére emelkedett: másodpercenként akár 6600 darab 4 kilobájtos írási és 35 000 olvasási műveletre (IOPS) képes. Mindez a rendszer érezhetően gyorsabb működését és az alkalmazások válaszidejének javulását eredményezi.

A 80 gigabájtos X25-M új nettó nagykereskedelmi listaára 225 dollár, ami 62 százalékkal kevesebb a tavalyi 595 dolláros kezdőárnál. A 160 gigabájtos változat új ára 440 dollár, ami több mint 53 százalékos csökkenés az eredeti 945 dollárhoz képest. Az X25-M egy szabványos, 2,5 hüvelykes formátumot használ. Az X18-M, az 1,8 hüvelykes kivitelű 34 nanométeres változata még ebben a negyedévben érkezik.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle