Connect with us

technokrata

90 százalékos Apple uralom

Laptop

90 százalékos Apple uralom

A drága PC-k majdnem mindegyikét Steve Jobs vállalata szállítja le.

Az NPD júniusban végzett piackutatása szerint 90 százalékos részesedést mondhat magáénak az Apple a drága, 1000 dollárnál többe kerülő személyi számítógépek körében. A vállalat tehát nem is nagyon próbálja meg drasztikusan olcsóbbá tenni komputereit, hanem kitart az egyfajta elitista mentalitást sugalló kialakítás és ár mellett. Az igazsághoz azért az hozzátartozik, hogy Jobs cége is árat csökkent időről időre, de olyan öldöklő versenybe nem száll bele, mint amilyen a netbookok terén tapasztalható.

Az Egyesült Államok kiskereskedelmi forgalmában értékesített PC-k átlagára a vizsgált időszakban 701 dollár volt. Érdekesség, hogy alig van már különbség az asztali és a hordozható masinák között: a desktopok átlagára 690, a laptopoké 703 dollár volt. Ezzel szemben az Apple dominanciája az 1000 dollárnál drágább gépek között azt mutatja, hogy még mindig van egy olyan réteg, amely képes a (vélt) magasabb minőségért többet fizetni.

Nem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy a drága számítógépek piaca továbbra is marginális piac: az Apple sem értékesít milliószámra ebben a szegmensben. 90 százalékos részesedése csupán azt jelenti, hogy az olyan exkluzív gyártók, mint amilyen az Alienware, sorában igen előkelő helyezést ér el Steve Jobs cége. Ennek főként az az oka, hogy a vállalat nagy marketingköltséggel dolgozik, és ebből a pénzből pont azokat célozza meg, akik nyitottak is a drága számítógépekre. Ezzel szemben az egyes PC-gyártók kevesebbet költenek célcsoportjuk elérésére, így nem is emelkedik ki egyik sem a nagy tömegből.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle