Connect with us

Hirdetés

technokrata

Olcsóbb SSD-k jöhetnek

Laptop

Olcsóbb SSD-k jöhetnek

Az Intel miniatürizálásának köszönhetően olcsóbbá válhatnak a memóriaalapú háttértárolók.

Az Intel 34 nanométeres csíkszélességű gyártási eljárást vezet be NAND flash memóriachipekre épülő szilárdtestes meghajtói számára, melyek alternatívát kínálnak a számítógépek merevlemezeire. A 34 nanométerre történő áttérés lehetővé teszi, hogy az SSD-k árai akár 60 százalékkal csökkenhessenek a számítógépgyártók és vásárlók számára egyaránt, köszönhetően a chip kisebb méretének és a fejlett felépítésének.

A cellánként két bit tárolására képes MLC (multi-level cell) szervezésű Intel X25-M mainstream SATA SSD laptopokat és asztali számítógépeket céloz meg, és 80 valamint 160 gigabájtos kivitelben érhető el. A 34 nanométeres flash memóriával szerelt modell kompatibilis a jelenlegi 50 nanométeres verzióval. Ez utóbbival összevetve, az új Intel X25-M javított késleltetést és nagyobb sebességet ígér véletlenszerű írási műveletek esetén (IOPS). Egészen pontosan 25 százalékkal csökkentett késleltetést kínál az Intel új SSD-je az adatokhoz történő gyorsabb hozzáférés érdekében, 65 mikroszekundumos (0,065 milliszekundum) késleltetéssel működve, szemben egy merevlemez nagyjából 4000 mikroszekundumos (4 milliszekundum) értékével.

A véletlenszerű írási teljesítmény kétszeresére emelkedett: másodpercenként akár 6600 darab 4 kilobájtos írási és 35 000 olvasási műveletre (IOPS) képes. Mindez a rendszer érezhetően gyorsabb működését és az alkalmazások válaszidejének javulását eredményezi.

A 80 gigabájtos X25-M új nettó nagykereskedelmi listaára 225 dollár, ami 62 százalékkal kevesebb a tavalyi 595 dolláros kezdőárnál. A 160 gigabájtos változat új ára 440 dollár, ami több mint 53 százalékos csökkenés az eredeti 945 dollárhoz képest. Az X25-M egy szabványos, 2,5 hüvelykes formátumot használ. Az X18-M, az 1,8 hüvelykes kivitelű 34 nanométeres változata még ebben a negyedévben érkezik.

Mivel bármilyen SATA csatolófelületű merevlemezt kiválthat, és az összes operációs rendszerrel kompatibilis, az X25-M a Microsoft Windows 7-et is támogatni fogja. Az új Windows megjelenésekor az Intel egy új firmware frissítés kiadását tervezi, mely támogatni fogja a Windows 7 Trim parancsát, továbbá egy végfelhasználói eszközt, mely lehetővé teszi az SSD-k teljesítményének optimalizálását Windows XP és Vista operációs rendszereken is.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés