Connect with us

technokrata

Olcsóbb SSD-k jöhetnek

Laptop

Olcsóbb SSD-k jöhetnek

Az Intel miniatürizálásának köszönhetően olcsóbbá válhatnak a memóriaalapú háttértárolók.

Az Intel 34 nanométeres csíkszélességű gyártási eljárást vezet be NAND flash memóriachipekre épülő szilárdtestes meghajtói számára, melyek alternatívát kínálnak a számítógépek merevlemezeire. A 34 nanométerre történő áttérés lehetővé teszi, hogy az SSD-k árai akár 60 százalékkal csökkenhessenek a számítógépgyártók és vásárlók számára egyaránt, köszönhetően a chip kisebb méretének és a fejlett felépítésének.

A cellánként két bit tárolására képes MLC (multi-level cell) szervezésű Intel X25-M mainstream SATA SSD laptopokat és asztali számítógépeket céloz meg, és 80 valamint 160 gigabájtos kivitelben érhető el. A 34 nanométeres flash memóriával szerelt modell kompatibilis a jelenlegi 50 nanométeres verzióval. Ez utóbbival összevetve, az új Intel X25-M javított késleltetést és nagyobb sebességet ígér véletlenszerű írási műveletek esetén (IOPS). Egészen pontosan 25 százalékkal csökkentett késleltetést kínál az Intel új SSD-je az adatokhoz történő gyorsabb hozzáférés érdekében, 65 mikroszekundumos (0,065 milliszekundum) késleltetéssel működve, szemben egy merevlemez nagyjából 4000 mikroszekundumos (4 milliszekundum) értékével.

A véletlenszerű írási teljesítmény kétszeresére emelkedett: másodpercenként akár 6600 darab 4 kilobájtos írási és 35 000 olvasási műveletre (IOPS) képes. Mindez a rendszer érezhetően gyorsabb működését és az alkalmazások válaszidejének javulását eredményezi.

A 80 gigabájtos X25-M új nettó nagykereskedelmi listaára 225 dollár, ami 62 százalékkal kevesebb a tavalyi 595 dolláros kezdőárnál. A 160 gigabájtos változat új ára 440 dollár, ami több mint 53 százalékos csökkenés az eredeti 945 dollárhoz képest. Az X25-M egy szabványos, 2,5 hüvelykes formátumot használ. Az X18-M, az 1,8 hüvelykes kivitelű 34 nanométeres változata még ebben a negyedévben érkezik.

Mivel bármilyen SATA csatolófelületű merevlemezt kiválthat, és az összes operációs rendszerrel kompatibilis, az X25-M a Microsoft Windows 7-et is támogatni fogja. Az új Windows megjelenésekor az Intel egy új firmware frissítés kiadását tervezi, mely támogatni fogja a Windows 7 Trim parancsát, továbbá egy végfelhasználói eszközt, mely lehetővé teszi az SSD-k teljesítményének optimalizálását Windows XP és Vista operációs rendszereken is.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle