Connect with us

technokrata

Drágul a memória

Laptop

Drágul a memória

Emelkedőben a DRAM árak.

A DRAMeXchange jelentésére támaszkodva bejelenthetjük, hogy a DRAM árak emelkedni kezdtek. Ennek több oka is van: egyrészt a forgalmazók már megkezdték az iskolakezdési időszakra való felkészülést, azaz nekiláttak felhalmozni a nagy hajrában eladni tervezett desktop és laptop PC-ket. Másrészt ezt a jelenséget erősíti a Windows 7 küszöbön álló megjelenése is: az októberi debütálásig már mindenki olyan számítógépet igyekszik vásárolni, ami megfelel az új operációs rendszer hardverigényeinek. Ami egyébként semmivel sem több, mint a Windows Vistáé; ám, ha valaki Windows XP-ről frissít, akkor óhatatlanul szüksége lehet több memóriára.

Plusz az úgynevezett CULV laptopok is érezhetően növelik a keresletet. Az olcsó, alacsony fogyasztású (de a netbookok fölé pozícionált) noteszgépek iránt jelentős érdeklődés mutatkozik, ami a szezonális hatásokon felül érezteti hatását. Ezt az igényt igyekeznek kielégíteni a tajvani gyártók – a Quanta Computer (a világ legnagyobb, szerződéses laptopgyártója) például 3,3 millióra növelte termelését ebben a hónapban, az előző havi 2,3 milliós darabszám óta.

Drágul a DDR2 és a DDR3 is
Körülbelül három hete kezdtek emelkedni a DRAM árak. Ebbe beleértendő az egyre népszerűbb DDR3 SDRAM chipek tömkelege is: az 1 gigabites, 1066 MHz-es órajellel bíró lapkák csak július második felében 10 százalékkal drágultak. Ezzel a szerződéses átlagár chipenként 1,34 dollárra nőtt. Eközben a 800 MHz-en futó DDR2 SDRAM-okért is többet kérhetnek a gyártók: a 6,6 százalékos növekedést követően egy 1 gigabites lapka 1,22 dollárba kerül.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle