Connect with us

technokrata

Új, belépőszintű Geforce videokártyák

Laptop

Új, belépőszintű Geforce videokártyák

Részletek az Nvidia olcsó, de már DirectX 10.1-et támogató grafikus vezérlőiről.

Nemrég hivatalos adatokat tett közzé a gyártó weboldalán a Geforce GT 210 és 220 modelljeiről. Az OEM-ek számára létrehozott grafikus vezérlők teljesítménye meglehetősen szerény, nem Crysis-ra termettek, viszont ezek az első 40 nanométeres gyártási eljárással készülő példányok az Nvidiától, amelyek már támogatják a DirectX 10.1-es verzióját.

A kisebbik változat mindössze 16 SPU-val rendelkezik, azaz a teljesítménye valahol az integrált formában létező Geforce 9400M szintjén mozog. GPU-ja 589 MHz-es órajelen dolgozik, miközben a stream processzorok 1402 MHz-es frekvencián üzemelnek. Ugyan 512 MB-nyi DDR2 memóriát szán a grafikus vezérlőegység mellé a vállalat, ám az mindössze 64 bites memóriabuszon csatlakozik a GPU-hoz.

Ennél valamivel vitálisabb a GT220-as modell, amely már 48 stream processzorral bír (igaz, azok valamivel alacsonyabb, 1335 MHz-es órajelen működnek). A grafikus lapka frekvenciája 615 MHz, összességében tehát jelentős teljesítménytöbbletet mutat fel a GT210-eshez képest. Főleg, ha megemlítjük, hogy 1 GB-nyi GDDR-3 memóriát kap a grafikus vezérlő, ami 128 bites interfészen csatlakozik. Nagyjából a Geforce 9500-as sorozatú videokártyák teljesítménye felett lehet pozícionálni a GT220-ast.

A DirectX 10.1-en felül az OpenGL 3.0 API-ját is támogatják, valamint a hardveres videodekódolást és utófeldolgozást, azaz képesek levenni a nagyfelbontású mozgóképes tartalmak lejátszásának terhét (vagy legalább annak egy részét) a processzorról. A két GPU-t egyébként a TSMC készíti az Nvidia számára, ami egyben azt is jelenti, hogy a 40 nanométeres csíkszélességre való átállással küszködő tajvani vállalat miatt a grafikus vezérlők megjelenése csúszik.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle