Connect with us

technokrata

Arcfelismerő Toshiba laptop

Laptop

Arcfelismerő Toshiba laptop

Sleep ´n Charge USB portjai révén akkor is tölthetők hordozható eszközeink, amikor a notebook kikapcsolt állapotban pihen.

Nemrég nálunk járt a Toshiba még tavaly bemutatott, belépő szintű noteszgépe, a Satellite Pro L300-1EF. A szürke-fekete designnal bíró masinától nem várhattunk extra teljesítményt, hiszen nem arra született, hogy a felhasználó komoly 3D-s alkalmazásokat futtasson rajta. Ennek ellenére rendelkezik érdekes tulajdonságokkal: például arcfelismerő szoftverrel látták el, amivel jelszavaink egy részét válthatjuk ki.

De ne szaladjunk ennyire előre! A laptop külseje is figyelmet érdemel: az egyszerű design a lekerekített sarkokkal ötvözve letisztult külsőt kölcsönöz a hordozható számítógépnek. Hivalkodás helyett inkább belesimul a környezetébe – az biztos, hogy nem ez lesz az a noteszgép, amiért megbámulják az embert. Kellően nagy, 15,4 colos LCD-vel rendelkezik, amely természetesen szélesképernyős (1280×800 pixeles felbontás) kialakítású. Ezzel nem csak a munkafelület lesz elegendő egy mobil számítógéphez képest, hanem akár a 720p-s HD-s videókat is megnézhetünk – kompromisszumok nélkül.

Az LCD kávájába integráltan webkamerát és mikrofont találunk, az ismerőseinkkel, munkatársainkkal való költséghatékony kapcsolattartás érdekében. Ezen felül azonban semmilyen más elem nem töri meg a panel síkját, ahogy a billentyűzeten is mindössze a bekapcsológomb az egyetlen „extra”. A gombok egyébként kellemesen nagy méretűek, egy netbook után jóval kényelmesebb ez L300-ason gépelni. Megfelelően nagyra sikerült a jobboldali Shift billentyű, és rendes méretű kurzorgombokat kapott a masina, igaz, ezek picit „kilógnak” a sorból. Ugyanakkor ezt a laptopot még nem tartotta elég nagynak a Toshiba ahhoz, hogy külön numerikus billentyűzetet kapjon.

Széles touchpaddel szerelték fel a mérnökök a noteszgépet, ami elegendő helyet biztosít a kurzor ujjunkkal való vezérléshez; azonban az egér jobb és bal gombjának funkcióját megtestesítő gombok kicsit keményre sikerültek. Ezek azonban idővel „belekophatnak” a használatba. Közvetlenül az érintésérzékeny felület alatt találhatók az információs LED-ek, ahol többek között a készülék töltéséről, bekapcsoltságáról, merevlemezének használatáról tájékozódhatunk.

Az L300-as két oldalára kerültek a Sleep ´n Charge USB portok, amelyekkel akkor is tölthetők az univerzális soros buszon keresztül energiát befogadni képes eszközök (telefonok, hordozható médialejátszók, fényképezőgépek, kamerák stb.), amikor a notebook kikapcsolt állapotban pihen. Ilyenkor persze érdemes az eszközt az elektromos hálózatba csatlakoztatni, hogy ne az akkumulátorról szívják le a töltést a hordozható készülékek.

Visszatérve a kialakításra: baloldalra került a D-Sub kimenet, melynek révén külső kijelzőhöz csatlakoztatható a Toshiba noteszgépe. Ugyanitt kapott helyet egy ExpressCard slot, míg jobboldalra a DVD-k írására is használható optikai meghajtó jutott. Ugyanezen az oldalon található a tápcsatlakozó. Valamilyen furcsa elképzelésnek teret engedve a cég mérnökei a hátsó panel egységét egyetlen helyen bontották meg: a mára gyakorlatilag kihalt analóg modemet lehet itt csatlakoztatni.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle