Connect with us

Hirdetés

technokrata

12 TB egy DVD-nyi lemezen

Laptop

12 TB egy DVD-nyi lemezen

Ideje behozni a harmadik dimenziót.

Ausztrál kutatók egy csoportja még a múlt hónapban számolt be fejlesztésükről, mellyel drasztikusan megnövelték egy standard DVD-méretű lemez kapacitását. Szemben az optikai adattárolás napjainkban alkalmazott, pitekre épülő adattároló eljárásával, nanorészecskéket vetettek be az ausztrálok. Ezek az arany rudacskák, valamint a rétegek számának sokszorozása vezetett oda, hogy köbcentiméterenként 1,1 terabites adatsűrűséget tudtak elérni. Összehasonlításképp: a „hagyományos” DVD-k egy rétegének egy négyzetcentiméterére jutó adatsűrűsége 51 megabyte.

Az arany nanorudacskákban levő elektronok csak a megfelelő színű beeső fény esetén aktivizálódnak, ha a fény elektromos mezeje egybe esik a nanorudacska tengelyével. Amennyiben ez bekövetkezik, a kicsiny aranyrészecske minden irányban fényt szór, emellett fel is melegszik. Megfelelő energiájú lézerrel eltalálva meg is olvad, illetve megváltoztatja alakját – ezzel együtt pedig a fény színére (hullámhosszára) való érzékenysége is módosul.

Mivel a hullámhossz mellett a fény polarizációja is számít, több bitnyi adatot is el lehet tárolni pontosan ugyanazon a helyen. Természetesen azért vannak korlátjai a technikának: a nem kívánt „keresztsugárzásokat” megelőzendő, csak két polarizációt érdemes alkalmazni. Emellett érdemes a színeket úgy elkülöníteni egymástól, hogy egyetlen nanorudacska se reagáljon egynél több hullámhosszú fényre. Ám még ezekkel a megkötésekkel együtt is 6-9 bit adat tárolhat el egy pozícióban. Ezt a fejlesztés jelenlegi szakaszában tíz réteg mélységben képesek megvalósítani. Az információ kiolvasása valamivel komplikáltabb, mivel különbséget kell tudni tenni az ugyanara a színre és polarizációra érzékeny, de különböző rétegekben elhelyezkedő nanorudacskák között; de a kutatók erre a problémára is megtalálták a megoldást.

Ezzel azonban korántsem vált piacéretté a technika, több nehézséget is le kell még gyűrniük az ausztráloknak. Egyrészt a bemutatót nem forgó lemezzel hozták össze, másrészt fotodiódás kialakítás helyett egyelőre be kellett érniük egy jóval nagyobb vákuumcsővel. És ott van még az energiakérdés: a fejlesztés jelenlegi fázisában nagyfeszültségű betáplálást igényel a szerkezet működése. Tehát az író/olvasó egység nem kompakt, és zabálja az energiát.

Azt még nem tudni, hogy mikorra győzik le a fenti akadályokat, így egyelőre nem lehet kereskedelmi forgalomban való megjelenésről sem beszélni. Azaz jelenleg ez a fajta adattárolás körülbelül ugyanannyira egzotikus, mint a hologramos rögzítést alkalmazó eljárások.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés