Connect with us

technokrata

Újgenerációs, olcsó(bb) Intel processzorok

Laptop

Újgenerációs, olcsó(bb) Intel processzorok

Jön a Core i5 sorozat. Igaz, kicsit késve.

Eredetileg még a nyáron debütálnia kellett volna az árban a Core i7-esek alá skálázódó, újgenerációs központi vezérlőegységeknek, ám az Intel a héten bejelentette, hogy csak szeptembertől lesznek elérhetők ezek a lapkák. A Lynnfield kódnévre hallgató CPU-k, melyek a mainstream felhasználókat célozzák meg, a gazdasági válság miatt érkeznek később, nem pedig az Intel kvázi monopolhelyzete miatt. Sőt, a chipgyártó gigász szeretett volna már júliusban előrukkolni a Core i5-ösökkel, hogy az iskolakezdési időszakra már kaphatók legyenek azok a PC-k, amiben ilyen processzorok dolgoznak. Ám látva a jelenlegi mikroprocesszorok és chipkészletek iránti alacsony fogyasztói keresletet, kénytelen-kelletlen elhalasztották az új generáció bevezetését az eredetileg kitűzött júliusi dátumról.

Lássuk kicsit részletesebben, mit fognak kínálni a Lynnfield CPU-k, amikor piacra lépnek! A 45 nanométeres gyártási eljárással készülő lapkák először négymagos változatban lesznek elérhetők. Örökölni fogják a jelenleg is futó Core i7/Nehalem mikroprocesszorok architekturális felépítését, ugyanakkor a mai desktop csúcskategóriának számító példányokkal szemben két tekintetben is visszafogottabb képességekkel rendelkeznek majd. Egyrészt kisebb gyorsítótárral látja el őket az Intel, másrészt integrált memóriavezérlőjük nem három-, hanem „csak” kétcsatornás lesz. LGA 1156 tokozással érkeznek majd a lapkák.

Első körben három CPU jelenik meg a Core i5-ös családban. A 2,66, 2,8 és 2,93 GHz-es órajellel bíró modellek százas tétel vásárlása esetén 196, 284 és 562 dollárba kerülnek majd. Fogyasztásuk a különböző frekvenciaértékek ellenére egységes lesz: gyártójuk 95 wattos TDP-t adott meg.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek