Connect with us

technokrata

Nincs olcsó Windows, ha túl nagy az LCD

Laptop

Nincs olcsó Windows, ha túl nagy az LCD

A Microsoft engedékeny lett volna, de az Intel keresztbetesz.

Hivatalos megerősítést még nem nyert, egyelőre csak pletykaszinten terjed az információ, hogy az Intel kérésére szűkítette a Microsoft az olcsó Windows 7 felhasználói körét. Ismeretes, hogy Redmond némileg butított, ámde alacsonyabb áron megvehető operációs rendszert kínál (majd) a netbook szegmens számára. Ehhez csupán teljesíteni kell a kis, hordozható számítógépekre szabott paramétereket.

Igen ám, de ezeket a paramétereket nem szabályozza egyetlen, általánosan elismert testület sem – kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy az a netbook, amire rámondják. A Microsoft a W7 licencelése kapcsán úgy döntött, hogy egészen 12,1 colos LCD méretig elérhetővé teszi legálisan az olcsóbb Windows-t a felhasználóknak. A pletyka szerint ez azonban nem tetszett az Intelnek, ezért némi egyeztetés után rá tudták venni a Microsoftot arra, hogy vigye lejjebb a mérethatárt – 10,2 colra.

Miért jó ez az Intelnek? Azért, mert ezzel megfúrta néhány vetélytársát – például a Viát. A kisebbik processzorfejlesztő és -gyártó vállalat ugyanis nem kötötte ki, milyen paraméterek mellett használhatják fel processzorait. Ha tehát egy 11-12 colos folyadékkristályos kijelzővel szerelt laptopba kerül a CPU, akkor arra már csak a drágább Windows 7 vásárolható meg – vagyis csak többért lehet eladni a mobil eszközt, ami értelemszerűen az olcsóbb (inteles) termékek felé tereli a vásárlókat.

Ezzel egyébként két legyet üt egy csapásra a processzorgyártó gigász: olyan kicsi méreten tarthatja a netbookokat, hogy azok a lehető legkevésbé kannibalizálják a vállalat nagyobb laptopokba szánt mobilprocesszorainál jelentkező bevételt. A legnagyobb netbookok ugyanis már kezdik megütni azt a szintet, amit a legkisebb „hagyományos” notebookok, és mivel azoknál olcsóbbak, a felhasználók inkább az alacsonyabb ár felé fordulnak. Az Intelnek azonban nagyobb haszna van egy-egy gyors, mobil Core processzoron, mint egy Atomon, így érthető, hogy nem kíván saját magának konkurenciát állítani.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd