Connect with us

Hirdetés

technokrata

Nincs olcsó Windows, ha túl nagy az LCD

Laptop

Nincs olcsó Windows, ha túl nagy az LCD

A Microsoft engedékeny lett volna, de az Intel keresztbetesz.

Hivatalos megerősítést még nem nyert, egyelőre csak pletykaszinten terjed az információ, hogy az Intel kérésére szűkítette a Microsoft az olcsó Windows 7 felhasználói körét. Ismeretes, hogy Redmond némileg butított, ámde alacsonyabb áron megvehető operációs rendszert kínál (majd) a netbook szegmens számára. Ehhez csupán teljesíteni kell a kis, hordozható számítógépekre szabott paramétereket.

Igen ám, de ezeket a paramétereket nem szabályozza egyetlen, általánosan elismert testület sem – kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy az a netbook, amire rámondják. A Microsoft a W7 licencelése kapcsán úgy döntött, hogy egészen 12,1 colos LCD méretig elérhetővé teszi legálisan az olcsóbb Windows-t a felhasználóknak. A pletyka szerint ez azonban nem tetszett az Intelnek, ezért némi egyeztetés után rá tudták venni a Microsoftot arra, hogy vigye lejjebb a mérethatárt – 10,2 colra.

Miért jó ez az Intelnek? Azért, mert ezzel megfúrta néhány vetélytársát – például a Viát. A kisebbik processzorfejlesztő és -gyártó vállalat ugyanis nem kötötte ki, milyen paraméterek mellett használhatják fel processzorait. Ha tehát egy 11-12 colos folyadékkristályos kijelzővel szerelt laptopba kerül a CPU, akkor arra már csak a drágább Windows 7 vásárolható meg – vagyis csak többért lehet eladni a mobil eszközt, ami értelemszerűen az olcsóbb (inteles) termékek felé tereli a vásárlókat.

Ezzel egyébként két legyet üt egy csapásra a processzorgyártó gigász: olyan kicsi méreten tarthatja a netbookokat, hogy azok a lehető legkevésbé kannibalizálják a vállalat nagyobb laptopokba szánt mobilprocesszorainál jelentkező bevételt. A legnagyobb netbookok ugyanis már kezdik megütni azt a szintet, amit a legkisebb „hagyományos” notebookok, és mivel azoknál olcsóbbak, a felhasználók inkább az alacsonyabb ár felé fordulnak. Az Intelnek azonban nagyobb haszna van egy-egy gyors, mobil Core processzoron, mint egy Atomon, így érthető, hogy nem kíván saját magának konkurenciát állítani.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés