Connect with us

Nincs olcsó Windows, ha túl nagy az LCD

Laptop

Nincs olcsó Windows, ha túl nagy az LCD

A Microsoft engedékeny lett volna, de az Intel keresztbetesz.

Hivatalos megerősítést még nem nyert, egyelőre csak pletykaszinten terjed az információ, hogy az Intel kérésére szűkítette a Microsoft az olcsó Windows 7 felhasználói körét. Ismeretes, hogy Redmond némileg butított, ámde alacsonyabb áron megvehető operációs rendszert kínál (majd) a netbook szegmens számára. Ehhez csupán teljesíteni kell a kis, hordozható számítógépekre szabott paramétereket.

Igen ám, de ezeket a paramétereket nem szabályozza egyetlen, általánosan elismert testület sem – kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy az a netbook, amire rámondják. A Microsoft a W7 licencelése kapcsán úgy döntött, hogy egészen 12,1 colos LCD méretig elérhetővé teszi legálisan az olcsóbb Windows-t a felhasználóknak. A pletyka szerint ez azonban nem tetszett az Intelnek, ezért némi egyeztetés után rá tudták venni a Microsoftot arra, hogy vigye lejjebb a mérethatárt – 10,2 colra.

Miért jó ez az Intelnek? Azért, mert ezzel megfúrta néhány vetélytársát – például a Viát. A kisebbik processzorfejlesztő és -gyártó vállalat ugyanis nem kötötte ki, milyen paraméterek mellett használhatják fel processzorait. Ha tehát egy 11-12 colos folyadékkristályos kijelzővel szerelt laptopba kerül a CPU, akkor arra már csak a drágább Windows 7 vásárolható meg – vagyis csak többért lehet eladni a mobil eszközt, ami értelemszerűen az olcsóbb (inteles) termékek felé tereli a vásárlókat.

Ezzel egyébként két legyet üt egy csapásra a processzorgyártó gigász: olyan kicsi méreten tarthatja a netbookokat, hogy azok a lehető legkevésbé kannibalizálják a vállalat nagyobb laptopokba szánt mobilprocesszorainál jelentkező bevételt. A legnagyobb netbookok ugyanis már kezdik megütni azt a szintet, amit a legkisebb „hagyományos” notebookok, és mivel azoknál olcsóbbak, a felhasználók inkább az alacsonyabb ár felé fordulnak. Az Intelnek azonban nagyobb haszna van egy-egy gyors, mobil Core processzoron, mint egy Atomon, így érthető, hogy nem kíván saját magának konkurenciát állítani.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő
09

Autók

De miééért kellett ezt tenni az orrával?

2017. február 22. szerda
jpg

Fotó-videó

Donald J. Trump beiktatása 180°-os gigapixel portrén

2017. január 23. hétfő