Connect with us

technokrata

Generációváltásban a legolcsóbb Intel processzorok

Laptop

Generációváltásban a legolcsóbb Intel processzorok

Hivatalos beszámoló az Atom CPU-k következő típusairól.

Pine Trail kódnévre hallgat a chipgyártó óriásvállalat következő generációs Atom processzora. A Pineview névre keresztelt mag érdekessége, hogy immár a memóriavezérlőt is magában tartalmazza – mint a „nagyok”. Itt azonban nem állt meg az Intel: a lent is látható, hivatalos slide szerint grafikus feldolgozóegységet is kap a CPU. Ezzel kvázi azt a feladatot, amit a 945 chipkészlet északi hídja valósított meg, immár a processzor fogja ellátni, a beleszuszakolt fejlesztéseknek köszönhetően.

Míg a központi vezérlőegység fogyasztása és mérete ezzel a döntéssel valószínűleg nőni fog, összességében mindkét paramétert illetően kedvezőbb helyzetben leszünk. Mégpedig idén – az Intel ígérete szerint 2009 utolsó negyedévében megjelenhet a Pine Trail első néhány példánya a piacokon.

Ezzel pedig komoly fejtörést okoz majd az Nvidiának, mely Ion platformjával eddig nem igazán tudott komoly részesedést elérni a netbook szegmensben. Ismeretes, hogy a vállalat megoldása nagyobb számítási teljesítményt, és így általánosságban jobban használható gépeket ígér, ugyanakkor mindezt drágábban és magasabb fogyasztási paraméterek mellett kínálja.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek