Connect with us

Hirdetés

technokrata

Se Windows, se Linux

Laptop

Se Windows, se Linux

Google operációs rendszer netbookokon.

Tény, hogy van keresnivalója a Linuxnak a kompakt, elsősorban internetezésre használt számítógépek között: a Windows-t a netbook szegmensben tudta a leginkább megszorongatni a pingvines OS. Ennek elsősorban az az oka, hogy az ultramobil PC-knél döntő fontosságú tényező az ár – miközben a nyíltforrású szoftver ingyen van, a Windows XP-ért fizetni kell. Nem sokáig ülhet azonban a babérjain a Linux, hiszen a Google is „bejelentkezett” a piacon.

Amikor először elkezdtek szivárogni az információk az Android operációs rendszerről, akkor még csak mobiltelefonos alkalmazásáról volt szó. Időközben azonban kiderült, hogy netbook környezetben is megállhatja a helyét. Ezt felismerve a Dell nemrég bejelentette, hogy legújabb ilyen típusú PC-je Androiddal együtt kerülhet forgalomba. Ugyan konkrét piacralépési tervei még nincsenek a vállalatnak, de Mini 10v-jén szépen muzsikált a Google operációs rendszer, közölte Doug Anson, a Dell szoftveres szakértőinek egyike.

A Dell Mini 10v egyébként az egyik leginkább költséghatékony masina a hardverforgalmazó termékpalettáján. 300 dollárba kerül, és ezért egy 1,6 GHz-es Intel Atom N270 processzort, Intel 945 alaplapi chipkészletet, integrált grafikát, illetve 1024×576 pixeles, 10,1 colos kijelzőt kap a vásárló. Mindemellé 1 GB-nyi DDR2 memória, egy 120 GB-os kapacitású merevlemez és egy 802.11g Wi-Fi modul jár.

Nem csak a Dell kísérletezik az Androiddal. Egy itthon kevésbé ismert gyártó, a kínai Skytone is beszámolt nemrég hasonló terveiről. Eszerint 250 dollár körüli áron várható gépecskéjében, az Alpha 680-ban egy 533 megahertzes ARM 11 processzor lesz. A héthüvelykes kijelzővel és Wi-Fi-vel is felszerelt gyártmány a kétcellás akkumulátorral 2-4 órás üzemidőre lesz képes, ami jelentősen elmarad a várakozásoktól – írta a cnet.com.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés