Connect with us

technokrata

Se Windows, se Linux

Laptop

Se Windows, se Linux

Google operációs rendszer netbookokon.

Tény, hogy van keresnivalója a Linuxnak a kompakt, elsősorban internetezésre használt számítógépek között: a Windows-t a netbook szegmensben tudta a leginkább megszorongatni a pingvines OS. Ennek elsősorban az az oka, hogy az ultramobil PC-knél döntő fontosságú tényező az ár – miközben a nyíltforrású szoftver ingyen van, a Windows XP-ért fizetni kell. Nem sokáig ülhet azonban a babérjain a Linux, hiszen a Google is „bejelentkezett” a piacon.

Amikor először elkezdtek szivárogni az információk az Android operációs rendszerről, akkor még csak mobiltelefonos alkalmazásáról volt szó. Időközben azonban kiderült, hogy netbook környezetben is megállhatja a helyét. Ezt felismerve a Dell nemrég bejelentette, hogy legújabb ilyen típusú PC-je Androiddal együtt kerülhet forgalomba. Ugyan konkrét piacralépési tervei még nincsenek a vállalatnak, de Mini 10v-jén szépen muzsikált a Google operációs rendszer, közölte Doug Anson, a Dell szoftveres szakértőinek egyike.

A Dell Mini 10v egyébként az egyik leginkább költséghatékony masina a hardverforgalmazó termékpalettáján. 300 dollárba kerül, és ezért egy 1,6 GHz-es Intel Atom N270 processzort, Intel 945 alaplapi chipkészletet, integrált grafikát, illetve 1024×576 pixeles, 10,1 colos kijelzőt kap a vásárló. Mindemellé 1 GB-nyi DDR2 memória, egy 120 GB-os kapacitású merevlemez és egy 802.11g Wi-Fi modul jár.

Nem csak a Dell kísérletezik az Androiddal. Egy itthon kevésbé ismert gyártó, a kínai Skytone is beszámolt nemrég hasonló terveiről. Eszerint 250 dollár körüli áron várható gépecskéjében, az Alpha 680-ban egy 533 megahertzes ARM 11 processzor lesz. A héthüvelykes kijelzővel és Wi-Fi-vel is felszerelt gyártmány a kétcellás akkumulátorral 2-4 órás üzemidőre lesz képes, ami jelentősen elmarad a várakozásoktól – írta a cnet.com.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek