Connect with us

technokrata

Mennyit számít, ha gyorsabb a memória?

256_mb_ddr2_533_mhz_hasznalt_memoria_laptop_ram

egyéb kütyük

Mennyit számít, ha gyorsabb a memória?

A Kingston nagyteljesítményű HyperX kitjét próbáltuk ki mobil környezetekben.

Két hónapja kaptunk hírt a Kingston legújabb memóriamoduljairól, melyeket kifejezetten az Intel Atom processzorral ellátott netbookok tulajdonosainak készített. A 2 GB-os készletet alacsony késleltetési idejével reklámozta a vállalat, ennek ellenére kételkedtünk, hogy egy elsősorban internetezésre, weboldalak böngészésére és e-mailek írására használt netbook esetében van-e értelme a gyors RAM-nak. Sejtésünket saját szemünkkel akartuk igazolva (vagy megdöntve) látni, ezért tesztelésre kértünk a vállalat magyarországi képviseletétől egy kitet.

Kingston HyperX Performance – a gyártó által extra gyorsnak hirdetett, kétszer 1 GB-os SO-DIMM modulok 1,8 voltos feszültségen üzemelnek. A PC2-5300-as DDR2 SDRAM-okat a Lavalys fejlesztette Everest Ultimate Edition benchmark programjával fogtuk „vallatóra”; egy Acer Aspire 5920-as noteszgépben. Ennek két előnye is van egy netbookhoz képest. Egyrészt két memóriaslottal látták el, így nem okozott gondot a 2 GB-os kit komplett telepítése, másrészt nagyobb memóriabusz-frekvenciával rendelkezik. Igaz, hogy az Intel Crestline-GM (GM965) chipkészletű alaplap csupán 333 MHz-et kínál, ennek révén azonban fel lehetett mérni, mennyit számít egy kis frekvencianövelés.

Az 1,5 GHz-es Intel Core 2 Duo T5250 mellé a gyártó két, 512 MB kapacitású Hynix modult szerelt. A DDR2-667 SDRAM-ok 5-5-5-15 időzítés mellett tették a dolgukat, és a következő értékeket produkálták, az Everest szerint: olvasás – 4456 MB/s, írás – 3009 MB/s, másolás – 3315 MB/s, késleltetés – 99,6 ns. Mivel a masinára Windows Vista volt telepítve, ezért meglehetősen sokáig tartott a rendszer indításától a bejelentkezésig tartó idő: összesen 72 másodperc alatt sikerült eljutni a bejelentkező képernyőig.

Miután kiszedtük a gyárilag beszerelt modulokat, a jellegzetes kék matricás Kingston memóriákat telepítettük a slotokba. Mivel az előző, netbookos teszthez képest nagyobb órajelen üzemeltek, ezért értelemszerűen valamit romlott az időzítés: 4-4-4-12 értékek mellett tettük próbára a két modult (ne feledjük, a két memóriatípus ugyanazon az órajelen dolgozott!). Olvasásban közel 10 százalékkal pipálta le a Hynix termékét a HyperX: 4713 MB/s-ot produkált. A többi érték nagyjából a fentivel egyező lett: írás – 3003 MB/s, másolás: 3333 MB/s. A késleltetés azonban közel 15 százalékkal csökkent: 87,2 ns-ot mértünk.

Érdekességképpen lemértük 1 és 2 GB-nyi Kingston memóriával is a rendszer felállásának idejét. Még a kisebb kapacitás is jelentősen gyorsította a folyamatot: 56 másodperc alatt jutottunk el ugyanoda, ahova a Hynix modulokkal 72 másodperc alatt. A teljes, 2 GB-os kit beszerelését követően ez az idő tovább (de már nem ilyen drasztikusan) csökkent: kerek 50 másodpercet mértünk.Szólj hozzá!

További egyéb kütyük

Technokrata a Face-en

Tesztek