Connect with us

technokrata

Marakodnak az évtized játéka felett

Laptop

Marakodnak az évtized játéka felett

Egymásra mutogatás, bírósággal fenyegetés – a kiadó és a fejlesztő egymásnak esett a Duke Nukem Forever kimúlása kapcsán.

Amint arról többször is írtunk, az először még 1997-ben bejelentett Duke Nukem Forever mindmáig nem készült el, és jelen állás szerint nem is fog. A fejlesztő 3D Realms ugyanis bejelentette az elmúlt hetekben, hogy nincs pénzük a játékot „készítő” csapat további fizetésére, ezért kénytelen szélnek ereszteni a programozókat, designereket, pályaszerkesztő szakikat.

Itt azonban nem ért véget a történet. A kiadási jogokat megszerző Take Two türelme ugyanis elfogyott, ezért komolyan megfenyegette a 3D Realms-et. Ez utóbbi szerint viszont még az sem tisztázott, hogy milyen jogok is illetik pontosan a Take Two-t, és vitatják a kiadó azon állítását, miszerint több millió dollárral támogatta volna a játék elkészültét. A Take Two ezért nemrég bírósághoz fordult azzal a követeléssel, hogy hatóságilag kötelezzék a 3D Realms-et minden eddig elkészült forráskód, pálya, modell átadására – ugyanis ennek eddig a fejlesztő csapat vezetői önszántukból nem kívántak eleget tenni. Ők a kiadóval ellentétben azt állítják, hogy saját pénzelésű volt a projekt, abba a Take Two nem szállt bele hatalmas összegekkel.

Egyelőre nem látni, hogy mi lesz a vége ennek a csatározásnak. A Take Two valószínűleg megbíz egy másik fejlesztőgárdát, ha sikerül megkaparintania a jogokat, ekkor megszülethet a Duke Nukem Forever. Kérdés persze, hogy az eredeti fejlesztőktől elvett projekt mennyit tartana így meg a hangulatából. Ha azonban a 3D Realms-nél maradnak a jogok, akkor néhány évig kizárt, hogy legyen bármi is a játékból, hiszen pont az anyagiak hiánya miatt futott végül zátonyra a projekt. Ebben az esetben a korábbi Duke szoftverek mobil eszközökre (PDA-k, okostelefonok, marokkonzolok) való portolásából származó bevételnek kell elérnie azt a szintet, hogy abból (tovább?) finanszírozhatóvá váljon a DNF fejlesztése.

Arról egyébként az alábbi videó adhat képet, hogy nagyjából hova is jutott a vaporware kvázi szinonimájaként is létező Duke Nukem Forever…Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek