Connect with us

technokrata

2009 év építész tehetsége

Laptop

2009 év építész tehetsége

Véget ért a magyar ArchiCAD verseny.

Az Országos ArchiCAD verseny előtt, április 20-án a Módistúdió felkészítést tartott a versenyzőknek Budapesten, ahol a diákok feltehették kérdéseiket az ArchiCAD használatával kapcsolatban. A verseny helyszínéül a Mesharray Digital Media School nyugati téri oktatóközpontja szolgált. A feladat megoldására mindössze hat óra állt a versenyzők rendelkezésére, melyet a Graphisoft által fejlesztett ArchiCAD tervezőprogrammal valósíthattak meg.

A résztvevő egyetemek által delegált 21 hallgató április 28-án és 29-én mérhette össze tudását. Az első versenynapon, a budapesti egyetemek hallgatóinak (a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kar, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, és a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar) a Duna észak-nyugati partján lévő, a Graphisoft Park területén elhelyezkedő jacht kikötőt és kávézót kellett megtervezniük. Az épületnek a Duna ezen ágán közlekedő jachtoknak, itt edző evezősöknek, túrázóknak kellett kikötési lehetőséget biztosítania.

Másnap a vidéki egyetemek (a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar, a Debreceni Egyetem Műszaki Kar és a Győri Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Kar) diákjainak, ugyanezen helyszínre egy vízen álló szabadtéri színpadot kellett megálmodniuk. A feladatok érdekességét az adta, hogy a területen található szén kirakó ipari darut lebontani nem lehetett. A felvetett építészeti kérdésre olyan választ kellett adni, mely a meglévő torzó egy részét, vagy egészét integrálja.

Az április 29-ei ünnepélyes Gálaestnek a Graphisoft épülete adott otthont. Minden hallgatónak öt perc állt a rendelkezésére, hogy művét, tervezési koncepcióját ismertesse az egybegyűltekkel. Az értékelésnél 60 %-ban az építészeti tartalom, 40 %-ban pedig a számítógépes grafikai megjelenítés játszott szerepet.

Mint az országos ArchiCAD verseny elindítója és tovább éltetője, a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kara méltán lehet büszke, hiszen hallgatója, Simon Zsolt, szabadtéri színpad tervével lett a 2009-es év építész tehetsége. A szakmai zsűri megítélése szerint a terv kitűnt a többi pályamű közül, funkcionálisan jól szerkesztett alaprajza, merész tömegalakítása és kiemelkedő színvonalú dokumentációja révén. A második helyezést dunai szabadtéri színpadával Batizi-Pócsi Gergő, a Debreceni Egyetem Műszaki Karának diákja érte el. Végül a Szent István Egyetem Ybl Miklós Főiskolai Karának hallgatója, Domonkos Zsolt dunai jacht kikötő terve vitte el a harmadik díjat.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek