Connect with us

Hirdetés

technokrata

Processzorháború: erősödik az AMD, gyengül az Intel

Laptop

Processzorháború: erősödik az AMD, gyengül az Intel

A válság nem várt fejleményeket hozott magával.

A tőkeerős óriásvállalat, az x86-os processzorok megalkotója, vagyis az Intel az IDC adatai szerint 2009 első negyedévében vesztett piaci pozícióiból. A CPU-torta 77,3 százalékát mondhatta magáénak ebben az időszakban, ami 4,7 százalékos visszaesést jelent. Ezzel szemben az AMD szinte szárnyra kapott: 4,6 százalékos bővüléssel a piac 22,3 százalékát szerezte meg. A piackutató közlése értelmében ebben elsősorban a mobil és az asztali PC-k területén kínált termékei segítették.

Persze ne legyenek illúzióink: a processzorpiac zsugorodott az idei év első három hónapjában, a tavalyi, hasonló időszakhoz viszonyítva. Egészen pontosan 10,9 százalékkal kevesebb CPU-t adtak el a cégek az első negyedévben, mint a tavalyi utolsóban. Ugyanakkor 2008 harmadik negyedévéről a negyedik negyedre 17 százalékos visszaesést mértek (éves szinten 13 százalék volt a csökkenés). Ez azt is jelentheti, hogy mivel a visszaesés mértéke már csökkenőben van, kezdjük elérni a mélypontot, az eladott x86-os processzorokat tekintve.

Főleg akkor „kedvező” a fenti, 10,9 százalékos visszaesés, ha hozzávesszük, hogy az évnek ez a kezdeti időszaka mindig viszonylag gyengén muzsikál. Mind a vállalatok, mind a magánszemélyek kiköltekeznek a karácsonyi időszakban, ezért január-február magasságában relatíve keveset költenek hardverre. Azt ugyanakkor fontosnak tartotta kihangsúlyozni az IDC, hogy a nagy forgalmazók csak készleteik megújítása miatt kezdtek bele a hardverelemek vásárlásába, ami nem feltétlenül jelenti a normál piaci kereslet visszatérését.

Érdekes, hogy a korábban slágerterméknek tartott, a netbook szegmenst kvázi egyedül kiszolgáló Atom processzorokkal kapcsolatos szállítások az első negyedévben 33 százalékkal csökkentek. Az Intel lapkájából valószínűleg kellő tartalékokkal rendelkeznek a gyártók, azért estek vissza a rendelések.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés