Connect with us

Processzorháború: erősödik az AMD, gyengül az Intel

Laptop

Processzorháború: erősödik az AMD, gyengül az Intel

A válság nem várt fejleményeket hozott magával.

A tőkeerős óriásvállalat, az x86-os processzorok megalkotója, vagyis az Intel az IDC adatai szerint 2009 első negyedévében vesztett piaci pozícióiból. A CPU-torta 77,3 százalékát mondhatta magáénak ebben az időszakban, ami 4,7 százalékos visszaesést jelent. Ezzel szemben az AMD szinte szárnyra kapott: 4,6 százalékos bővüléssel a piac 22,3 százalékát szerezte meg. A piackutató közlése értelmében ebben elsősorban a mobil és az asztali PC-k területén kínált termékei segítették.

Persze ne legyenek illúzióink: a processzorpiac zsugorodott az idei év első három hónapjában, a tavalyi, hasonló időszakhoz viszonyítva. Egészen pontosan 10,9 százalékkal kevesebb CPU-t adtak el a cégek az első negyedévben, mint a tavalyi utolsóban. Ugyanakkor 2008 harmadik negyedévéről a negyedik negyedre 17 százalékos visszaesést mértek (éves szinten 13 százalék volt a csökkenés). Ez azt is jelentheti, hogy mivel a visszaesés mértéke már csökkenőben van, kezdjük elérni a mélypontot, az eladott x86-os processzorokat tekintve.

Főleg akkor „kedvező” a fenti, 10,9 százalékos visszaesés, ha hozzávesszük, hogy az évnek ez a kezdeti időszaka mindig viszonylag gyengén muzsikál. Mind a vállalatok, mind a magánszemélyek kiköltekeznek a karácsonyi időszakban, ezért január-február magasságában relatíve keveset költenek hardverre. Azt ugyanakkor fontosnak tartotta kihangsúlyozni az IDC, hogy a nagy forgalmazók csak készleteik megújítása miatt kezdtek bele a hardverelemek vásárlásába, ami nem feltétlenül jelenti a normál piaci kereslet visszatérését.

Érdekes, hogy a korábban slágerterméknek tartott, a netbook szegmenst kvázi egyedül kiszolgáló Atom processzorokkal kapcsolatos szállítások az első negyedévben 33 százalékkal csökkentek. Az Intel lapkájából valószínűleg kellő tartalékokkal rendelkeznek a gyártók, azért estek vissza a rendelések.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő