Connect with us

A programozó legyen felelős a munkájáért(?)

Laptop

A programozó legyen felelős a munkájáért(?)

Az EU terve megroppanthatja a szoftveripar öreg kontinensre dolgozó ágát.

A szigorú európai uniós szabályozásoknak köszönhetően a tagállamok területén legálisan nem lehet forgalomba hozni olyan termékeket, melyekre a gyártó nem vállal – értéktől függően, törvényben meghatározott ideig – garanciát. Biztosra mehetünk tehát, ha egy áruházban, márkaképviseletben vásárolunk, akkor az áru megvétele után nyugodtak lehetünk: ha idő előtt meghibásodik, lesz hova visszavinni.

Teljesen más a helyzet ugyanakkor a szoftverekkel (igaz, ez nem csak Európában, hanem a világon mindenhol így van). Az alkalmazások fejlesztője, kiadója semmilyen garanciát nem vállal magára egy esetleges hibás működés vagy benne felejtett biztonsági rés kapcsán. Ezeket a feltételeket ráadásul a felhasználónak rögtön az adott szoftver telepítésekor el kell fogadnia, vagy jogszerűen nem is használhatja a programot.

Ezen kíván változtatni az Európai Bizottság: az egyelőre még csak terv szintjén létező új fogyasztóvédelmi törvény a szoftverekre ugyanazokat a szabályozásokat húzná rá, amelyek az egyéb termékekre vonatkoznak. Ez azt jelenti, hogy a fejlesztők felelősséggel tartoznának alkalmazásaikért. Viviane Reding és Meglena Kuneva biztosok elmondása szerint ezzel a változtatással megszűnne az a joghézag az EU fogyasztóvédelmi törvényében, amely jelenleg nem terjed ki a szoftverlicencelésre.

Érthető okokból nem fogadták kitörő lelkesedéssel a törvénytervezetet a fejlesztővállalatok. A BSA megemlítette reagálásában, hogy aggályos a programozói felelősséghez ragaszkodni egy hardveresen heterogén környezetben, ahol gyakran nem is a kóderek munkája miatt történnek hibák a szoftverek futása közben. De nem örültek a nyíltforrású alkalmazások fejlesztésével foglalkozó szakemberek sem. A Linux kernel egyik vezető fejlesztője, Alan Cox még 2007-ben nyilatkozott úgy egy, a Lordok Háza által létrehozott bizottság előtt Nagy-Britanniában, hogy a szoftverfejlesztőket nem lenne szabad ugyanolyan mértékben felelőssé tenni termékeikért, mint ahogyan az a fizikai áruk előállítóira vonatkozik.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő
09

Autók

De miééért kellett ezt tenni az orrával?

2017. február 22. szerda
jpg

Fotó-videó

Donald J. Trump beiktatása 180°-os gigapixel portrén

2017. január 23. hétfő