Connect with us

technokrata

A programozó legyen felelős a munkájáért(?)

Laptop

A programozó legyen felelős a munkájáért(?)

Az EU terve megroppanthatja a szoftveripar öreg kontinensre dolgozó ágát.

A szigorú európai uniós szabályozásoknak köszönhetően a tagállamok területén legálisan nem lehet forgalomba hozni olyan termékeket, melyekre a gyártó nem vállal – értéktől függően, törvényben meghatározott ideig – garanciát. Biztosra mehetünk tehát, ha egy áruházban, márkaképviseletben vásárolunk, akkor az áru megvétele után nyugodtak lehetünk: ha idő előtt meghibásodik, lesz hova visszavinni.

Teljesen más a helyzet ugyanakkor a szoftverekkel (igaz, ez nem csak Európában, hanem a világon mindenhol így van). Az alkalmazások fejlesztője, kiadója semmilyen garanciát nem vállal magára egy esetleges hibás működés vagy benne felejtett biztonsági rés kapcsán. Ezeket a feltételeket ráadásul a felhasználónak rögtön az adott szoftver telepítésekor el kell fogadnia, vagy jogszerűen nem is használhatja a programot.

Ezen kíván változtatni az Európai Bizottság: az egyelőre még csak terv szintjén létező új fogyasztóvédelmi törvény a szoftverekre ugyanazokat a szabályozásokat húzná rá, amelyek az egyéb termékekre vonatkoznak. Ez azt jelenti, hogy a fejlesztők felelősséggel tartoznának alkalmazásaikért. Viviane Reding és Meglena Kuneva biztosok elmondása szerint ezzel a változtatással megszűnne az a joghézag az EU fogyasztóvédelmi törvényében, amely jelenleg nem terjed ki a szoftverlicencelésre.

Érthető okokból nem fogadták kitörő lelkesedéssel a törvénytervezetet a fejlesztővállalatok. A BSA megemlítette reagálásában, hogy aggályos a programozói felelősséghez ragaszkodni egy hardveresen heterogén környezetben, ahol gyakran nem is a kóderek munkája miatt történnek hibák a szoftverek futása közben. De nem örültek a nyíltforrású alkalmazások fejlesztésével foglalkozó szakemberek sem. A Linux kernel egyik vezető fejlesztője, Alan Cox még 2007-ben nyilatkozott úgy egy, a Lordok Háza által létrehozott bizottság előtt Nagy-Britanniában, hogy a szoftverfejlesztőket nem lenne szabad ugyanolyan mértékben felelőssé tenni termékeikért, mint ahogyan az a fizikai áruk előállítóira vonatkozik.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő