Connect with us

Hirdetés

technokrata

Windows 7: a Microsoft antikalóz lépései

Laptop

Windows 7: a Microsoft antikalóz lépései

Ismét változik Redmond illegális másolatokkal szembeni fellépése.

Évtizedes problémája a Microsoftnak, hogy termékeit nagymértékben illegálisan használják, szerte a világban. Ez persze segítette is a céget, hiszen hozzájárult, hogy általánosan ismert és népszerű legyen operációs rendszere, irodai alkalmazáscsomagja. Talán emiatt bánt mindig is csínján a vállalat a programjait engedély nélkül használókkal szemben.

Először a Windows Vista kapcsán állt ki igazán szigorúan az illegális felhasználók ellen: a Windows Genuine Advantage (WGA) programja révén aktivációra kényszerítette a felhasználókat, amelynek elmaradása komoly következményekkel járt. Ha valaki nem aktiválta a telepítést követően azonnal szoftverét, máris figyelmeztető üzenetet kapott. Ebben két lehetőséget kínált fel a szoftverfejlesztő: az azonnali illetve a későbbi aktiválást. Ez utóbbira azonban csak 15 másodperc múlva lehetett kattintani. Ezt találta a Microsoft túlságosan zavarónak, ezért a W7 kapcsán úgy döntött, hogy azonnal kattinthatóvá teszi mindkét gombot (kiegészítve az aktiválás előnyeinek kiemelésével).

A Microsoft illegális példányok változatának visszaszorításáért tett erőfeszítéseit egyébként sikernek könyvelhetjük el. A Windows Vista megjelenése után egy évvel, 2007 decemberében úgy nyilatkozott a vállalat, hogy az új operációs rendszert arányaiban csak feleakkora mértékben „lopják”, mint a Windows XP-t. Ezt a vonalat igyekszik erősíteni Redmond úgy, hogy közben ne váljanak a vásárolt licenckulcs nélküli példányok „féregtanyává”, vagyis ne tegyék lehetővé olyan számítógépek létrejöttét, amelyet az Interneten terjedő kártevők könnyedén megfertőzhetnek, például a szükséges biztonsági frissítések elérhetetlensége miatt.

A Windows 7 esetében tovább finomítják az eljárást, amely nevet is vált: Windows Genuine Advantage helyett Windows Activation Technologies (WAT) néven él tovább. Redmond közlése értelmében igyekeznek az új aktiválási eljárást még könnyebbé tenni azoknak a vállalati felhasználóknak, akik nagy mennyiségben aktiválják az operációs rendszer legális példányait; valamint a virtuális gépek aktivációinak kezelésére is odafigyelnek.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés