Connect with us

technokrata

Szuperbiztonságos Windows XP

Laptop

Szuperbiztonságos Windows XP

Szeretettel a légierőnek,Microsoft

Hónapok óta tartó felfokozott érdeklődés kíséri a Windows 7-et: a Microsoft új operációs rendszere egyre közelebb kerül végleges állapotához (bővebben itt). Eközben azonban a jó öreg Windows XP-s felhasználói tábor sem fogyatkozik jelentősen; a 2001-ben debütált OS még mindig százmilliók számítógépén teljesít szolgálatot. Holott a Windows Vista biztonságosabb felhasználói élményt kínál.

Vannak olyan helyek azonban, ahol annak ellenére fokozott biztonságot várnak el az operációs rendszertől, hogy nem akarnak Windows XP-ről váltani. Az egyik ilyen szervezet az Egyesült Államok légiereje, ahol – érthető okokból – kulcsfontosságú tényező az OS jelentette védelem. Nemrég ezt fokozták tovább a Microsoftnál: egy speciális, kifejezetten a vasmadarakat kiszolgáló infrastruktúrában található PC-k számára alakítottak ki szuperbiztonságos Windows XP-ket.

Miben más?
Redmond összesen több mint 600 alapbeállítást változtatott meg, annak érdekében, hogy már a telepítést követően azonnal nagyobb védelmet biztosítson a felhasználónak. Emellett speciális patch-elési szolgáltatás is jár hozzá: a Microsoft 72 órán belül ígér frissítést egy biztonsági hiba felbukkanása esetén. Összehasonlításképp: a „mezei” Windows XP-knél átlagosan 57 napig tart egy sérülékenység kijavítása.

Mindezt nem maguktól találták ki a redmondiak: az amerikai légierő közvetlenül Steve Ballmert kérte fel egy biztonságosabb XP létrehozására. És az előre konfigurált OS-nek meg is lett az eredménye: a korábban ismert sebezhetőségek jelentette fenyegetések 85 százaléka azonnal megszűnt, valamint a terméktámogatási részleghez beérkező, biztonsági kérdések okán kezdeményezett hívások 40 százalékkal csökkentek. A USAF állítása szerint ennek köszönhetően eddig már több mint 100 millió dollárt sikerült megtakarítani.

A Microsoft az elért eredmények ellenére nem tervezi, hogy hétköznapi használatra is kiadja biztonságosabbra faragott Windows XP-jét. A nagyobb védelemre vágyó felhasználók számára ugyanis Windows Vistáját, illetve a pár hónap múlva debütáló Windows 7-et ajánlja.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd
the_english_surgeon_534448a

Alkalmazások, szoftverek

Idegesek leszünk, ha nem tölt fel elég gyorsan a selfie?

2017. február 27. hétfő