Connect with us

technokrata

Mennyire jók a magyar programozók?

Laptop

Mennyire jók a magyar programozók?

Nemzetközi versenyen mérhették fel tudásukat hazánk fiai.

Vasárnap reggel pontosan 9 órakor ért véget a IX. BME Nemzetközi 24 órás Programozóverseny döntője. Európa egyik legrangosabb programozó versenyének előválogatóján minden eddiginél több, összesen 320 csapat indult a világ 56 országából, melyek közül a hagyományoknak megfelelően a legjobb 27 csapat mellett a tavalyi első 3 helyezett jutott be a budapesti döntőbe.

Az idei évben a versenyzőknek számos komplex problémát kellett megoldaniuk, melyekhez a gyors és precíz kódolási képességek mellett szükségük volt hálózati, mesterséges intelligencia, algoritmuselméleti, valamint képfelismerési ismeretekre. A döntő egyik feladatában a résztvevőknek egy kamera segítségével kellett egy monitorról kottát olvasniuk, majd az alapján egy robotot irányítva játszani egy játékgitáron. Egy másik igen összetett feladatban egy terepasztalon elhelyezett robothoz kellett mesterséges intelligenciát fejleszteniük, amely két kamera képe alapján vezeti végig a robotokat egy előre kialakított akadálypályán.

A korábbi évekhez hasonlóan továbbra is érvényesült a svéd és lengyel csapatok dominanciája. A győztes, a Three-headed Monkey fantázianevű svéd csapat két éve már megnyerte a versenyt. A második helyen a The Teddyborg végzett az Egyesült Királyságból, míg a harmadik helyet a tavalyi bajnok, a már évek óta remekül teljesítő lengyel qwertY csapat szerezte meg. A legjobban szereplő magyar csapat az ötödik helyen végzett Mr. Hankey, és tőlük kevéssel lemaradva hatodikként a szintén magyar Grötzsch men. Az első hat helyezett jutalma – a dicsőség mellett – 5000 euró összértékű tárgynyeremény volt.

A lebonyolításban a lelkes önkéntesek mellett a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék doktoranduszai segítettek.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd