Connect with us

technokrata

Mennyire jók a magyar programozók?

Laptop

Mennyire jók a magyar programozók?

Nemzetközi versenyen mérhették fel tudásukat hazánk fiai.

Vasárnap reggel pontosan 9 órakor ért véget a IX. BME Nemzetközi 24 órás Programozóverseny döntője. Európa egyik legrangosabb programozó versenyének előválogatóján minden eddiginél több, összesen 320 csapat indult a világ 56 országából, melyek közül a hagyományoknak megfelelően a legjobb 27 csapat mellett a tavalyi első 3 helyezett jutott be a budapesti döntőbe.

Az idei évben a versenyzőknek számos komplex problémát kellett megoldaniuk, melyekhez a gyors és precíz kódolási képességek mellett szükségük volt hálózati, mesterséges intelligencia, algoritmuselméleti, valamint képfelismerési ismeretekre. A döntő egyik feladatában a résztvevőknek egy kamera segítségével kellett egy monitorról kottát olvasniuk, majd az alapján egy robotot irányítva játszani egy játékgitáron. Egy másik igen összetett feladatban egy terepasztalon elhelyezett robothoz kellett mesterséges intelligenciát fejleszteniük, amely két kamera képe alapján vezeti végig a robotokat egy előre kialakított akadálypályán.

A korábbi évekhez hasonlóan továbbra is érvényesült a svéd és lengyel csapatok dominanciája. A győztes, a Three-headed Monkey fantázianevű svéd csapat két éve már megnyerte a versenyt. A második helyen a The Teddyborg végzett az Egyesült Királyságból, míg a harmadik helyet a tavalyi bajnok, a már évek óta remekül teljesítő lengyel qwertY csapat szerezte meg. A legjobban szereplő magyar csapat az ötödik helyen végzett Mr. Hankey, és tőlük kevéssel lemaradva hatodikként a szintén magyar Grötzsch men. Az első hat helyezett jutalma – a dicsőség mellett – 5000 euró összértékű tárgynyeremény volt.

A lebonyolításban a lelkes önkéntesek mellett a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék doktoranduszai segítettek.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek