Connect with us

technokrata

Nem lesz 10 dolláros laptop

Laptop

Nem lesz 10 dolláros laptop

Feladta eredeti elképzeléseit az indiai kormányzat.

Év elején felröppent a hír: India rekordolcsó hordozható számítógépet fejleszt. Februárban aztán kiderült, hogy a 10 dolláros ár 30 dollár lesz, és a készülék lényegében csak adatok hordozására és nyomtatására alkalmas (bővebben itt). Ezzel tehát biztosan nem lehet a több mint egymilliárdosra nőtt lakosság fiatalabb korosztályának digitalizálódását elősegíteni.

Az egykori Brit Birodalom ékköve szerencsére nem adta fel a gyerekek oktatásának számítógéppel való megsegítését. Igaz, a sok 10 milliós tanuló számára csak csepp a tengerben: a kormányzat nemrég leadta első, negyedmilliós megrendelését az OLPC szervezet számára. A One Laptop Per Child olyan, alig 200 dollárba kerülő laptopokat fejleszt és készít, melyeket kifejezetten a fejlődő országok fiatal nebulóinak szánnak. Nonprofit üzletpolitikájuk szerint csak kormányok számára és csak nagy tételben árusítják XO laptopjaikat, melyeket kizárólag abban az esetben vehetnek meg az országok, ha azok tulajdonjogát a gyerekekre ruházzák.

India 1500 iskolájába jut el így a kis masina a közeljövőben. A XO laptopok legfrissebb, már AMD-mentes változata kerül a kis tanulók kezébe. A Via C7-M processzorával szerelt, megnövelt tárkapacitású hordozható számítógépet, ha a pilot program sikerrel jár, további 2,75 millió darab követi, összesen tehát 3 milliót tervez belőle idén vásárolni az indiai kormányzat.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák