Connect with us

technokrata

Megjelent az Ubuntu 9.04

Laptop

Megjelent az Ubuntu 9.04

Felhasználóbarát telepítés, még látványosabb kezelőfelület.

Megújult az Ubuntu telepítője, így az egyszerű és felhasználóbarát telepítési művelet még kényelmesebbé vált. A kézi particionálóból immár elérhető az új ext4 fájlrendszer, ami hatékonyabb fájlkezelési mechanizmust nyújt, ez pedig jelentős gyorsulást eredményezhet a tipikus fájlműveletek során. Látványosabbá vált a felhasználói felület: új az indítóképernyő és a bejelentkező-képernyő is. A már szokásosnak mondható új háttérképek mellett ezúttal három új témát is kapunk. A Dust, a Dust Sand és a New Wave témákat az Ubuntu közösség tagjai alkották.

Az új kiadásban jelentősen lerövidült az elindulási idő. Így bekapcsolás után rövidebb ideig kell néznünk az indítóképernyőt, és hamarabb kezdhetünk dolgozni a számítógépünkkel. A fejlesztők ezt a rendszerindítási mechanizmus alapos elemzésével és optimalizálásával, a holtidők kiküszöbölésével, és az egyes folyamatok ügyes párhuzamosításával érték el.

Valószínűleg mindenki, aki asztali rendszerként használja az Ubuntut, örömmel fogadja majd az új értesítési rendszert, ami a számítógépünk és a különféle alkalmazások tájékoztató üzeneteit teszi áttekinthetőbbé és látványosabbá. Így például ha a gépünk felcsatlakozott a hálózatra, ha írt nekünk valaki csevegőkliensben, vagy ha a billentyűzetünk segítségével állítjuk a hangerőt, találkozhatunk vele. Az új értesítő rendszer nem csak látványosabb, hanem a munkát is gördülékenyebbé teszi: ha épp azon a területen ügyködünk az egérrel, akkor előzékenyen elhalványul, hogy ne zavarjon minket.

A filmek és sorozatok rajongói biztosan örömmel fogadják majd, hogy az Ubuntu alapértelmezett médialejátszója, a Totem már nem csak egyszerűen kezeli a feliratfájlokat, hanem arra is képes egy kiegészítő segítségével, hogy automatikusan megkeresse és letöltse nekünk a filmhez a megfelelő feliratot.

Az új Ubuntu 9.04 Server változatával egyszerűen kísérletezhetünk a Cloud Computing technológiával, hiszen elérhető benne az Eucalyptus nevű szoftver infrastruktúra, aminek segítségével könnyen építhetünk saját szervereinken cloud kiszolgálót. Ez ugyanakkor még egy nagyon friss, egyelőre nem kiforrott technológiai előzetes, így éles használatra még nem ajánlott. Az Ubuntu következő, várhatóan 2009 októberében megjelenő kiadásában azonban már a tervek szerint bevetésre kész lesz.

Az új Ubuntu ingyenesen letölthető az ubuntu.hu oldal letöltési szekciójából, vagy az Ubuntu hivatalos weboldaláról, az ubuntu.com-ról. A rendszert akár telepítés nélkül is kipróbálhatjuk, hiszen a telepítő CD egyben egy úgynevezett „Live CD” is, vagyis egyszerűen a meghajtóba helyezve, és a gépet újraindítva azonnal használható. Az Ubuntu szabad szoftver, vagyis teljesen ingyenesen és jogtisztán használható akár professzionális célra is, a hozzáértők pedig nyugodtan tanulmányozhatják a rendszer forráskódját vagy igényeik szerint módosíthatják.



Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák