Connect with us

technokrata

Már működik az Intel grafikus chipje

Laptop

Már működik az Intel grafikus chipje

De még nem tökéletes. Viszont kevesebb mint egy év múlva már a piacokon lehet.

Többször is beszámoltunk már az Intel fejlesztette Larrabee CPU-ról – ez egy olyan speciális központi vezérlőegység, ami grafikus magot is tartalmaz. Az alapvető grafikus feladatok ellátására optimalizált mag révén szükségtelenné válik az alaplapra integrált videovezérlők fejlesztése, gyártása. Amint azt néhányszor már megírtuk a Terminal hasábjain, az Intel kénytelen volt többször is elcsúsztatni a termék megjelenését.

A minap azonban jelentős előrelépésről számolt be a chipgyártó. Bemutatta első, Larrabee grafikus chipet tartalmazó szilíciumszeletét a Kínában tartott Intel Developer Forum keretei között. A múlt heti eseményen elhangzott, hogy az első GPU-t is tartalmazó processzorok 2010 elejére elérhetővé válnak. „Kezünkben van a szilícium [prototípus], jelenleg hibákat keresünk és javítunk, illetve gőzerővel haladunk a végleges termékké válás útján.” – mondta Paul Otellini, az Intel elnöke és vezérigazgatója.

Azt, hogy még csak demó darab van a lapkából, az is mutatja, hogy a demonstráció során láthatóvá vált, mennyire nagy a felülete. Egyes becslések szerint 600 négyzetmilliméteres is lehet a prototípus, igaz, Otellini szerint az elvártnak megfelelő méreten belül maradtak, hiszen egy többmagos processzorról van szó. Azt ugyanakkor az Intel elnöke leszögezte, hogy a bemutató során a legnagyobb példányt láthatták az eseményre meghívottak – más, kevesebb maggal bíró példányok nyilvánvalóan kisebbek lehetnek. A szokatlanul nagyméretű lapka másik magyarázata, hogy a Larrabee-ben található összes mag x86 kompatibilis, ami nagyobbá teszi őket az Ati Radeonokban és Nvidia Geforce-okban található stream processzorokhoz képest.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák