Connect with us

technokrata

Egyszerre válnak olcsóbbá és gyorsabbá az SSD-k

Laptop

Egyszerre válnak olcsóbbá és gyorsabbá az SSD-k

Új vezérlővel a lassabb, de olcsóbb technika is szárnyakat kap.

A Sandforce nevű vállalat arról számolt be a múlt hét végén, hogy új solid state disk (SSD) vezérlőinek köszönhetően nagyobb tempóra tudta bírni a memóriaalapú, merevlemezeket kiváltani hivatott adattárolókat. Akár 250 MB/s-os sebességről is beszélhetünk, közölte a cég. Ezt a NAND alapú flash memóriás egységek esetében érte el, azok közül is a többrétegű cellákat (MLC) alkalmazó változatoknál.

Miért jó az, a MLC típusú SSD-t használunk az SLC helyett? Azért, mert ugyan az előbbi alacsonyabb teljesítményre képes, ami az adatok írását és olvasását illeti, viszont jóval olcsóbb előállítani. Az egy cellában egyetlen bitnyi információt tároló változatok jóval drágábbak, igaz, jelentősen nagyobb sebességgel is rendelkeznek.

Eddig tehát kompromisszumot kellett kötni. Ha kevesebb pénzből kellett adott nagyságú tárhelyet létrehozni, akkor a lassabb MLC-t alkalmazták. Ha azonban nagyobb volt a büdzsé, akkor a cégek SLC SSD-ket telepíthettek, amik nagyon gyors működést biztosítottak. Azzal viszont, hogy a Sandforce új vezérlői az MLC-ket is fürgévé tették, jelentősen olcsóbbá vált a nagy teljesítmény is. Az egy gigabyte-ra jutó kapacitás költsége így akár harmadára vagy negyedére is eshet, állítja a vállalat.

Az SD-1000 névre hallgató SSD processzorsorozat a megújult firmware révén jó hatással van a készülék megbízhatóságára is. Az első mintapéldányok a második negyedévben készülnek el, állította a Sandforce, de kereskedelmi forgalomba való hozatalról egyelőre még nem beszélt a fejlesztő.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp