Connect with us

technokrata

Drágább lehet a nyíltforrású szoftver?

Laptop

Drágább lehet a nyíltforrású szoftver?

A zárt forrású alkalmazásokhoz képest is többet kell kifizetni a nyitottságért, ha azt nem jól alkalmazzák.

Az Intel és a Google nemrég közösen álltak ki a nyíltforrású projektek megfelelő kezelése mellett. A chipgyártó részéről a linuxos és más, nyíltforrású technológiákért felelős Dirk Hohndel, a keresőóriástól pedig a szintén nyílt alkalmazásokkal foglalkozó Chris DiBona nemrég közösen nyilatkozott San Francisco-ban. Beszámolójuk szerint nem csak kockázatos lehet a nyitott szoftverek használata, de nagyon meg is drágíthatja az IT-büdzséket, ha nem megfelelően bánnak vele.

Közleményükkel annak ellenére álltak nyilvánosság elé, hogy a két vállalat egyformán elkötelezett a nyíltforrású alkalmazások mellett. Az Intel például saját, linuxos alapokon nyugvó operációs rendszert is fejleszt. A Moblint kifejezetten a hordozható számítógépek, elsősorban az erőforrásokkal nem túl bőségesen ellátott netbook szegmens számára hozta létre a vállalat – bővebben itt.

Visszatérve a bejelentéshez; a két szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy a vállalatok egyre szívesebben alkalmaznak nyíltforrású programokat, csökkentendő a céges költségeket. Ahogy azonban mind több open source alkalmazás fut a vállalati rendszereken, jóval körültekintőbbnek is kell lenni a nyíltforrású licenceket illetően. A nem jogvédett kód felhasználásával ugyanis olyan feltételeket is automatikusan elfogadnak a gazdálkodó szervezetek, amelyekkel zártforrású szoftverek esetén nem találkoztak.

Példának vegyük azt az esetet, ha egy zártforrású alkalmazást fejlesztő nyíltforrású kódrészlete(ke)t alkalmaz. Ezzel komoly licencsértést követhet el, hiszen az open source nem feltétlenül ad ingyenesen, tetszőleges célra felhasználó jogosultságot minden felhasználó kezébe. Németországban például még a public domain licencelés sem engedélyezett; a jogtulajdonos nem mondhat le az általa előállított tartalom jogvédettségéről. Illetve ha ezt teszi, azzal törvényt sért, ecsetelte Hohndel.

Ezzel persze sem a Google, sem az Intel nem kívánja elriasztani a fejlesztőket a nyíltforrású technikák alkalmazásától. Sőt, a két óriásvállalat inkább bátorítani igyekszik a cégeket, azzal a kitétellel, hogy a licencelés figyelmes kezelése ezekben az esetekben is alapvetően fontos, ha nem akarnak egy költséges pert a nyakukba kapni.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák