Connect with us

Drágább lehet a nyíltforrású szoftver?

Laptop

Drágább lehet a nyíltforrású szoftver?

A zárt forrású alkalmazásokhoz képest is többet kell kifizetni a nyitottságért, ha azt nem jól alkalmazzák.

Az Intel és a Google nemrég közösen álltak ki a nyíltforrású projektek megfelelő kezelése mellett. A chipgyártó részéről a linuxos és más, nyíltforrású technológiákért felelős Dirk Hohndel, a keresőóriástól pedig a szintén nyílt alkalmazásokkal foglalkozó Chris DiBona nemrég közösen nyilatkozott San Francisco-ban. Beszámolójuk szerint nem csak kockázatos lehet a nyitott szoftverek használata, de nagyon meg is drágíthatja az IT-büdzséket, ha nem megfelelően bánnak vele.

Közleményükkel annak ellenére álltak nyilvánosság elé, hogy a két vállalat egyformán elkötelezett a nyíltforrású alkalmazások mellett. Az Intel például saját, linuxos alapokon nyugvó operációs rendszert is fejleszt. A Moblint kifejezetten a hordozható számítógépek, elsősorban az erőforrásokkal nem túl bőségesen ellátott netbook szegmens számára hozta létre a vállalat – bővebben itt.

Visszatérve a bejelentéshez; a két szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy a vállalatok egyre szívesebben alkalmaznak nyíltforrású programokat, csökkentendő a céges költségeket. Ahogy azonban mind több open source alkalmazás fut a vállalati rendszereken, jóval körültekintőbbnek is kell lenni a nyíltforrású licenceket illetően. A nem jogvédett kód felhasználásával ugyanis olyan feltételeket is automatikusan elfogadnak a gazdálkodó szervezetek, amelyekkel zártforrású szoftverek esetén nem találkoztak.

Példának vegyük azt az esetet, ha egy zártforrású alkalmazást fejlesztő nyíltforrású kódrészlete(ke)t alkalmaz. Ezzel komoly licencsértést követhet el, hiszen az open source nem feltétlenül ad ingyenesen, tetszőleges célra felhasználó jogosultságot minden felhasználó kezébe. Németországban például még a public domain licencelés sem engedélyezett; a jogtulajdonos nem mondhat le az általa előállított tartalom jogvédettségéről. Illetve ha ezt teszi, azzal törvényt sért, ecsetelte Hohndel.

Ezzel persze sem a Google, sem az Intel nem kívánja elriasztani a fejlesztőket a nyíltforrású technikák alkalmazásától. Sőt, a két óriásvállalat inkább bátorítani igyekszik a cégeket, azzal a kitétellel, hogy a licencelés figyelmes kezelése ezekben az esetekben is alapvetően fontos, ha nem akarnak egy költséges pert a nyakukba kapni.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

TAG-Heuer-Carrera-Calibre-16-Chronograph-2019-Model-Updated-design-3

SmartWatch

Új modellekkel frissült a TAG Heuer Carrera Calibre kollekció

2019. szeptember 15. vasárnap
Honor Band 5_all_colours_1_web

Kütyük

Magyarországra is megérkezik a Honor Band 5

2019. szeptember 14. szombat
men's  watch, Men's Accessories, beautiful stylish watches

SmartWatch

Prémium okosórához prémium szíj dukál!

2019. szeptember 13. péntek
2019 OLED TV NVIDIA G-SYNC_1

Smart-TV

NVIDIA G-SYNC támogatást kapnak az LG 2019-es OLED televíziói

2019. szeptember 12. csütörtök
iphone11-5

SmartPhone

Ilyenek lettek és ennyibe fognak kerülni az új iPhone-ok

2019. szeptember 12. csütörtök

Dotkom