Connect with us

technokrata

Fogalma sincs, milyen processzort vegyen?

Laptop

Fogalma sincs, milyen processzort vegyen?

A CPU-k jelölése még mindig túl bonyolult – ezen változtat most az Intel.

A megboldogult Netburst architektúra piacra léptetéséig egyértelmű volt két processzor teljesítményének egymáshoz mért viszonya: amelyik nagyobb órajellel bírt, az volt a „gyorsabb”. Amikor azonban az frekvencianövelés már nem volt tovább járható út, a központi vezérlőegységet gyártó cégek másféle teljesítményjelölésre tértek át. Ezek aztán meg is kavarták annyira a vásárlókat, hogy csak a processzortrendekben naprakészek tudják teljesítmény szerint sorba rendezni a CPU-kat.

Ezen kíván most változtatni az Intel: az elektronikai óriás nemrég bejelentette, hogy ismét átvariálja teljesítményjelölési rendszerét. Ezúttal azonban végletekig leegyszerűsítette a módszert: csillagos jelölést alkalmaz. Öt csillag jár annak a lapkának, ami abszolút teljesítménybajnok, és egyet kap az, amelyik a gyártó kínálatának belépőszintű (értsd: leglassabb) modelljét képviseli. „Így ha a vevő felkeres egy áruházat, könnyen el tud igazodni a Centrino, Core, Celeron, Core 2 Duo és Core 2 Quad termékek között.” – nyilatkozta Bill Calder, az Intel egyik szóvivője.

Habár az Intel agresszív márkaegyszerűsítési terve a Core i7-es megjelenésével került előtérbe, mégis van néhány olyan processzor, ami kimarad a csillagos jelölési rendszerből (az Atom lapkák például). Ugyanakkor megváltozik az egyes CPU-k jelölőképe is: a jobb felső sarokban a tokozás nélküli processzormag látható, középen pedig az Intel logó alatt az adott lapka elnevezése (például Core) és modellváltozata (például i7) látható.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák