Connect with us

Linuxszal a gazdasági válság ellen

Laptop

Linuxszal a gazdasági válság ellen

Olcsóbb, mint konkurensei, ezért felgyorsult a nyíltforrású operációs rendszerre való átállás.

Az IDC független piacelemző cég Novell által támogatott, idén februárban végzett felmérése szerint a világméretű recesszió világszerte növelte a Linux-eladások számát. Egyre több vállalat keresi a költségcsökkentés lehetőségeit, és választja a Linuxot annak gazdaságossága miatt. Mint az a felmérésből kiderül, az informatikai vezetők több mint fele tervezi a Linux bevezetésének felgyorsítását a 2009-es évben. Az első számú hajtóerő, amellyel a Linuxra való váltást indokolták, a jelenlegi támogatási költségek csökkentése. Ennek megfelelően a felmérésben résztvevők több mint 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a következő 12-24 hónapban további alkalmazásokat terveznek Linux alatt futtatni, 49 százalékuk pedig az állította, hogy öt éven belül a Linux lesz az elsődleges szerverplatformjuk.

„Az IDC felmérése azt igazolja, amit a piacon is tapasztalunk: a Linux bevezetése felgyorsult, mert a vállalatok a jelenlegi gazdasági helyzetben versenyképességük megőrzése mellett szeretnék csökkenteni kiadásaikat.” – mondta Szittya Tamás, a Novell Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója – „A Linux bevezetésének növekedési potenciálját pontosan érzékelteti, hogy egyes iparágakban a megkérdezettek több mint 60 százaléka tervezi a Linux bevezetését asztali számítógépeire, míg a kiszolgálók terén ugyanez a mutató már közel 70 százalék.”

A válaszadók 67 százaléka állította, hogy egy operációs rendszer kiválasztásakor az egyik legfontosabb szempont a Linux és a Windows közötti együttműködés és kezelhetőség. Emellett a legnagyobb növekedési potenciál a Linux bevezetésének terén a kiskereskedelmi szektorban érzékelhető: a megkérdezettek 63 százaléka tervezi a Linux bevezetését asztali számítógépeire, a kiszolgálók terén ugyanez a mutató 69 százalék. A kormányzati szektor ettől az értéktől elmaradt.

A válaszadók csaknem 50 százaléka tervezi a Linux bevezetésének gyorsítását asztali számítógépeire, különösen az alapvető irodai feladatok ellátása, a technikai munkaállomásoknál dolgozók és az érettségizett alkalmazottak esetében. Majdnem ugyanekkora arányban állították, hogy a virtualizációra való átállás gyorsítja a Linux bevezetésüket. A válaszadók 88 százaléka tervezi virtualizációs szoftverek kipróbálását, bevezetését vagy azok arányának növelését Linux operációs rendszereikben a következő 12-24 hónapban.

A gazdasági válság hatásai leginkább a pénzügyi szolgáltatások területén és a kormányzati szférában érezhetők. A válaszadók több mint 62 százaléka állította, hogy csökkent a költségvetése, illetve hogy csak a legszükségesebb befektetéseket engedélyezik.

A felmérésről
A 2009 februárjában elvégzett felmérés során több mint 300 informatikai vezetőt kérdeztek meg a Linux vagy egyéb operációs rendszerek vásárlásával és ehhez fűződő személyes álláspontjukkal kapcsolatban. A résztvevő szervezetek mindegyikének több mint 100 alkalmazottja van. A felmérést végzők elsősorban olyan IT döntéshozókat vontak be, akik már rendelkeznek a Linux használatával és bevezetésével kapcsolatos tapasztalattal.

A felmérésben résztvevők 55 százaléka használt szerver oldalon Linux operációs rendszert, 39 százalékuk Unixot, 97 százalékuk pedig Windows-t. A megkérdezettek jellemzően informatikai vezetői, informatikáért felelős alelnöki, informatikai igazgatói, informatikai menedzseri, informatikai szakértői és informatikai tanácsadói pozíciókban tevékenykedtek. A válaszadókat előzetes demográfiai szűrések alapján válogatták össze, a kérdőívet online töltötték ki. A Novellt nem vonták be a résztvevő toborzási folyamatba, a válaszadóknak pedig nem kellett a Novell ügyfeleinek lenniük.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom