Connect with us

Hirdetés

technokrata

Linuxszal a gazdasági válság ellen

Laptop

Linuxszal a gazdasági válság ellen

Olcsóbb, mint konkurensei, ezért felgyorsult a nyíltforrású operációs rendszerre való átállás.

Az IDC független piacelemző cég Novell által támogatott, idén februárban végzett felmérése szerint a világméretű recesszió világszerte növelte a Linux-eladások számát. Egyre több vállalat keresi a költségcsökkentés lehetőségeit, és választja a Linuxot annak gazdaságossága miatt. Mint az a felmérésből kiderül, az informatikai vezetők több mint fele tervezi a Linux bevezetésének felgyorsítását a 2009-es évben. Az első számú hajtóerő, amellyel a Linuxra való váltást indokolták, a jelenlegi támogatási költségek csökkentése. Ennek megfelelően a felmérésben résztvevők több mint 40 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a következő 12-24 hónapban további alkalmazásokat terveznek Linux alatt futtatni, 49 százalékuk pedig az állította, hogy öt éven belül a Linux lesz az elsődleges szerverplatformjuk.

„Az IDC felmérése azt igazolja, amit a piacon is tapasztalunk: a Linux bevezetése felgyorsult, mert a vállalatok a jelenlegi gazdasági helyzetben versenyképességük megőrzése mellett szeretnék csökkenteni kiadásaikat.” – mondta Szittya Tamás, a Novell Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója – „A Linux bevezetésének növekedési potenciálját pontosan érzékelteti, hogy egyes iparágakban a megkérdezettek több mint 60 százaléka tervezi a Linux bevezetését asztali számítógépeire, míg a kiszolgálók terén ugyanez a mutató már közel 70 százalék.”

A válaszadók 67 százaléka állította, hogy egy operációs rendszer kiválasztásakor az egyik legfontosabb szempont a Linux és a Windows közötti együttműködés és kezelhetőség. Emellett a legnagyobb növekedési potenciál a Linux bevezetésének terén a kiskereskedelmi szektorban érzékelhető: a megkérdezettek 63 százaléka tervezi a Linux bevezetését asztali számítógépeire, a kiszolgálók terén ugyanez a mutató 69 százalék. A kormányzati szektor ettől az értéktől elmaradt.

A válaszadók csaknem 50 százaléka tervezi a Linux bevezetésének gyorsítását asztali számítógépeire, különösen az alapvető irodai feladatok ellátása, a technikai munkaállomásoknál dolgozók és az érettségizett alkalmazottak esetében. Majdnem ugyanekkora arányban állították, hogy a virtualizációra való átállás gyorsítja a Linux bevezetésüket. A válaszadók 88 százaléka tervezi virtualizációs szoftverek kipróbálását, bevezetését vagy azok arányának növelését Linux operációs rendszereikben a következő 12-24 hónapban.

A gazdasági válság hatásai leginkább a pénzügyi szolgáltatások területén és a kormányzati szférában érezhetők. A válaszadók több mint 62 százaléka állította, hogy csökkent a költségvetése, illetve hogy csak a legszükségesebb befektetéseket engedélyezik.

A felmérésről
A 2009 februárjában elvégzett felmérés során több mint 300 informatikai vezetőt kérdeztek meg a Linux vagy egyéb operációs rendszerek vásárlásával és ehhez fűződő személyes álláspontjukkal kapcsolatban. A résztvevő szervezetek mindegyikének több mint 100 alkalmazottja van. A felmérést végzők elsősorban olyan IT döntéshozókat vontak be, akik már rendelkeznek a Linux használatával és bevezetésével kapcsolatos tapasztalattal.

A felmérésben résztvevők 55 százaléka használt szerver oldalon Linux operációs rendszert, 39 százalékuk Unixot, 97 százalékuk pedig Windows-t. A megkérdezettek jellemzően informatikai vezetői, informatikáért felelős alelnöki, informatikai igazgatói, informatikai menedzseri, informatikai szakértői és informatikai tanácsadói pozíciókban tevékenykedtek. A válaszadókat előzetes demográfiai szűrések alapján válogatták össze, a kérdőívet online töltötték ki. A Novellt nem vonták be a résztvevő toborzási folyamatba, a válaszadóknak pedig nem kellett a Novell ügyfeleinek lenniük.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés