Connect with us

technokrata

Processzorháború – az Nvidia keresztbe tesz az Intelnek?

Laptop

Processzorháború – az Nvidia keresztbe tesz az Intelnek?

A Geforce-ról ismert gyártó megakadályozhatja az új Intel processzorok megjelenését.

Többször is foglalkoztunk már azzal, hogy az Nvidia hoppon maradhat a PC-s piacon, mivel az olcsó videokártyák a CPU-kba integrált grafikus mag miatt néhány éven belül egyszerűen megszűnhetnek. Legutóbb éppen tegnap írtunk arról, hogy a chipgyártó tovább bővítette részesedését a Via-ban, ami az x86-os processzorok felé nyitásának egyik útja lehet (bővebben itt. Ezúttal azonban a vállalat Intellel való konfliktusáról kell hírt adnunk.

Utóbbi ugyanis azzal vádolta meg korábban az Nvidiát, hogy az megsérti a vele kötött keresztlicenc megállapodást. Azt állította, hogy a kisebbik gyártónak nincsen joga olyan Intel processzorokhoz chipkészletet fejleszteni, készíteni és terjeszteni, amely integrált memóriavezérlővel és Quick-Path Interconnect vagy ehhez hasonló rendszerbusszal rendelkezik. Ezzel szemben az Nvidia jogot formál a Core 2 és az annál újabb lapkák alaplapi támogatására is, pont a fent említett keresztlicenc megállapodásra hivatkozva.

Mivel az Intel nem tágított elhatározásától, ezért a grafikus vezérlőket fejlesztő vállalat ellentámadásba ment át. Immár azt állítja, hogy az Intel sérti meg a korábbi megállapodást; szerinte az Andy Groove alapította cég az Nvidia szellemi tulajdonát használja fel integrált grafikus mago(ka)t tartalmazó processzoraiban, méghozzá engedély nélkül. Drew Henry, az Nvidia chipkészlet-üzletágának vezetője a következőképp nyilatkozott: „Véleményünk szerint az Intel nem lenne képes kifejleszteni Larrabee chipjét az Nvidia szellemi tulajdonának alkalmazása nélkül. Az Nvidia arra kéri a bíróságot, hogy függesszék fel az Intel ezen szellemi tulajdonok felhasználására irányuló jogait, ha úgy találják, hogy az Intel megsérti a szerződést.”

Henry arra az esetre is vázolta cége tervét, ha a bíróságon ellenük hoznának ítéletet. Amennyiben eltiltják a vállalatot az Intel új processzoraival kompatibilis chipkészletek fejlesztésétől, akkor a Via Technologies CPU-ival kompatibilis CPU-kra fognak koncentrálni, közölte az igazgató.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák