Connect with us

technokrata

Nvidia: tömegeknek szánt új videokártya érkezik

Laptop

Nvidia: tömegeknek szánt új videokártya érkezik

A Geforce GTX 275 nagy teljesítményt nyújt, és nem kell érte vagyonokat kifizetni.

Lassan egy évtizede tart már a háború az aktuálisan leggyorsabb grafikus vezérlő titulusának elnyeréséért; azt hol az Ati, hol az Nvidia szerezte meg. Hétköznapi vásárlóként azonban nem sok vizet zavar, melyik kártya is a legerősebb, hiszen a csúcsmodellek nagyon drágák. Inkább csak a dicsőség, ami az adott gyártót hajtja, hogy övé legyen a leggyorsabb termék, hiszen ők is tudják, hogy nem a profit nagy részét nem ebből a szegmensből realizálják.

Sokkal többet számít, hogy ki kínál jó (azaz nagy teljesítményű) videokártyát a középkategóriában, (relatíve) alacsony áron. Az Nvidia mindeddig adós maradt az új Geforce-ok mainstream vonalával; a korábbi modellek átnevezésével létrejött „új” grafikus vezérlőket nem számítanánk ide. Nemrég azonban kiderült, hogy április 9-én jelenik meg a Geforce GTX 275, amelyet az Ati Radeon HD 4890 ellenfeléül szán a vállalat.

A G200b chipre épülő termék 240 shader processzort tartalmaz, amelyek 1404 MHz-es referenciaórajelen működnek. 80 textúrázóegysége mellett 30 RBE (render back end) dolgozik benne, 633 MHz-es órajelen. A NYÁK-ra integrált memóriával 448 bites interfészen keresztül tartja a kapcsolatot. Apropó, memória: a kártyára 896 MB-nyi GDDR3 chip kerül, amelyek 2328 MHz-es órajelen üzemelnek, a VR-Zone website beszámolója szerint.

Egyelőre nem ismert, hogy mennyibe kerül majd az új modell, mert az Nvidia hivatalosan nem erősített meg semmilyen értesülést, de várhatóan a GTX 260-as változat árszegmensében, valahol 230 és 280 dollár között lehet majd hozzájutni. Ez persze még mindig nem olcsó, viszont végre elhozza az Nvidia új architektúráját a mainstream szegmensbe: a (felső-)középkategóriás videokártyák megújult belsővel vehetik fel a vásárlók kegyeiért folyó harcot az Ati népszerű termékeivel szemben.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle