Connect with us

Laptop 40 ezer forintért, és azalatt

Laptop

Laptop 40 ezer forintért, és azalatt

A világ legolcsóbb laptopjának kikiáltott masina 200 dolláros ár alatt kerül forgalomba.

Impulse TNX-9500 – a netbook, amit gyártója kategóriájában a világ legolcsóbb laptopjának nevez. És ha ez az állítás talán nem is állja meg a helyét, tény, hogy a hordozható számítógép nagyon olcsó: 199 dollárba kerül. Mindezt úgy, hogy a masinán Microsoft operációs rendszer fut: Windows XP-t telepítettek rá.

Impulse TNX-9500 az Engadget felvételén

Ennek az árnak az eléréséhez azonban komoly kompromisszumokat kellett kötni. Processzor gyanánt egy 1 GHz-es, ismeretlen (SOC) típusú egységet kapott, ami mellé külön oda is írta az Impulse, hogy x86 architektúrára épülő lapkáról van szó. 512 MB-nyi DDR2 SDRAM-mal rendelkezik, háttértára pedig ugyan NAND flash memóriára épülő SD kártya, ez azonban behatárolja a kapacitást is: a legolcsóbb modell mindössze 4 GB-ot kínál.

7 colos LCD-je 800×480 pixeles felbontás megjelenítésére képes. 80 gombos mini billentyűzetet kapott, de szerencsére a hálózati csatlakozásokat nem spórolták ki belőle (tekintve, hogy ez az egyik pillére a netbook kategóriának). 10/100 Mbps-os Ethernet és 802.11b/g Wi-Fi modul teszi teljessé a 2100 mAh-s lítium-ion akkumulátorral ellátott, mindössze 72 dekagrammos készüléket.

Ennél is olcsóbban kínálja a fentivel méreteiben megegyező, linuxos hordozható számítógépét (NPX-9000), melybe azonban csak egy 400 MHz Intel / Marvell X-Scale CPU jutott, illetve 128 MB-nyi SDRAM található benne. Háttértára pedig ugyan szintén flash memóriás, kapacitása csupán 1 GB. Akkumulátorának kapacitása szintén 2100 mAh-s, de lítium-polimeres kialakítású. Mindez 129 dollárért vehető meg.

Impulse NPX-9000 – egy igazán apró laptop

Kérdés persze, hogy ez utóbbi valójában mire is használható, mikor ennél már számos mobiltelefon is nagyobb teljesítményt/tárkapacitást kínál.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom